Optiker utan gränser - I samarbete med Vision For All - Synoptik
Sök
 
Glasögon Linser Solglasögon Optik Erbjudanden
Företag Hitta din butik
Boka tid
 

Optiker utan gränser  

     

Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen att se bättre. Via våra butiker samlas begagnade glasögon in som sedan under våra årliga hjälpresor skänks till behövande. Under åren har över 200.000 par glasögon samlats in och vi har totalt genomfört 17.945 synundersökningar.

Den 4 september i år gör vi vår sjunde hjälpresa och åker för andra gången till Peru. Under tio dagar kommer optiker och assistenter från Synoptik att genomföra synundersökningar och prova ut insamlade glasögon. Resan skulle ha gått i mars men fick skjutas fram på grund av översvämningar i landet. Nu är läget stabilt igen och vi ser mycket fram emot att åka.
I

Vad gör vi?

Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Vi samarbetar med Vision For All som är en svensk hjälporganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. De glasögon som blir över från hjälpresorna skänks vidare till Vision For All.
I

Varför behövs vi?

WHO beräknar att 220 miljoner människor med synnedsättning bor i utvecklingsländer. Många av dem saknar ekonomiska resurser att ta hand om sin synhälsa. Ett par glasögon kan vara avgörande för en medmänniskas möjlighet till att försörja sig och studera.

Vi hjälper människor som inte har råd att varken undersöka sin syn eller än mindre köpa ett par glasögon. Av dem vi hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare.
I

Hur kan du hjälpa?

Genom att skänka dina gamla glasögon ger du en annan människa möjlighet till inte bara bättre syn. Vi behöver alla typer av glasögon och tar även gärna emot solglasögon. I alla våra butiker kan du lämna in dina glasögon och som tack för hjälpen bjuder vi på ett skötselkit.

Tack för att du hjälper oss att hjälpa!


I

Läs mer om våra biståndsresor här.

Synoptik Sweden AB  |  Jan Stenbecks Torg 17  |  164 40 Kista