Optiker utan gränser - I samarbete med Vision For All - Synoptik
Sök
 
Glasögon Linser Solglasögon ögonhälsa Erbjudanden
Företag Hitta din butik
Boka tid
 

Optiker utan gränser  Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen att se bättre. Via våra butiker samlas begagnade glasögon in som sedan under våra årliga hjälpresor skänks till medmänniskor. Under åren har över 350 000 par glasögon samlats in och vi har totalt genomfört cirka 23.000 synundersökningar. Av dem vi hjälper är cirka 60 procent kvinnor och en majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare.

I april i år gjorde vi vår åttonde hjälpresa och åkte för tredje gången till Peru. Under nio dagar genomförde optiker och assistenter från Synoptik 2043 synundersökningar och delade ut 3390 par glasögon och 259 solglasögon.  

Redan nu planerar vi vår nionde resa som kommer att gå till Bolivia våren 2019.


Vårt arbete.

Varje år skickar vi en grupp på cirka tio optiker och assistenter till byar och förstäder där optiker saknas. I mottagarländerna jobbar vi nära lokala kyrkor, skolor, kvinnokooperativ och andra humanitära organisationer. Genom att fokusera på de fattigaste som inte har råd att betala för professionella synundersökningar erbjuder vi ett komplement snarare än konkurrens till inhemska optiker. 


Varför behövs vi?

WHO beräknar att 220 miljoner människor med synnedsättning bor i utvecklingsländer. Många av dem saknar ekonomiska resurser att ta hand om sin synhälsa. Ett par glasögon kan vara avgörande för en medmänniskas möjlighet till att försörja sig och studera. 

Vi hjälper människor som inte har råd att varken undersöka sin syn eller än mindre köpa ett par glasögon. 


Hur kan du hjälpa?

Genom att skänka dina gamla glasögon ger du en annan människa möjlighet till bättre syn. Vi behöver alla typer av glasögon och tar även gärna emot solglasögon. 

Varmt välkommen att lämna in dina begagnade glasögon i någon av våra butiker.
I

Läs mer om våra biståndsresor här.

Synoptik Sweden AB  |  Jan Stenbecks Torg 17  |  164 40 Kista  |  ORG.NR 556607-7904