Fotokromatiska glas för en dynamisk livsstil

Dynamiska glas, även känt som fotokromatiska glas, är glas som anpassar sig efter olika ljusförhållanden – perfekt för dig som tycker det är jobbigt med snabba ljusförändringar i din omgivning och som vill slippa att byta mellan solglasögon och glasögon. Glasen ljusnar och blir i princip färglösa, som vanliga glasögon, när du har dem inomhus men mörknar automatiskt vid exponering för solen UV-strålar. En praktisk och trendig två-i-ett-lösning där du har glasögon och solglasögon i en och samma båge som passar perfekt för vårt nordiska klimat. För att få riktigt mörka solglasögon för exempelvis en utomlandsresa rekommenderas vanliga solglasögon.

Hur fungerar fotokromatiska glas?

Glasögon med dynamiskt, eller fotokromatiskt, glas skiftar i färg beroende på ljuset glaset exponeras för. Utomhus aktiveras glasens molekyler av solens UV-strålar och mörknar. Eftersom solens ultravioletta strålning även tränger igenom moln är glasen ofta mörka även när det är molnigt ute. Glasen reagerar på antalet UV-strålar och blir därmed mörkare i direkt solljus än i skuggan. När ljuset försvinner sker det omvända, det vill säga linserna blir klara igen, eller färglösa.

Vilka olika glas kan fås som fotokromatiska?

I vårt glassegment kan du välja mellan olika glas beroende på vilka egenskaper du vill att glasen ska ha. Vårt glassegment består av glas inom kategorierna: bas, brons, silver, guld, platina och diamant. Du kan få fotokromatiska glas på alla enkelslipade och progressiva glas i alla kategorier förutom våra basglas.

Fotokromatiska glas i olika färger

Du kan självklart välja färg på dina glas och beroende på vilken glastyp du väljer (från bas till diamant). Du kan välja att få fotokromatiska glas till nästan samtliga glastyper och de går även att få i olika färger. Transitions®-glas är exempel på dynamiska glas vi erbjuder och de kan fås i färger som grön, blå, lila och bärnsten. Vissa av våra glas går endast att fås i brunt eller grått.

Vi har även Transitions Xtractive-glas som ändras med synligt ljus vilket innebär att de även skiftar färg bakom fönsterrutor och därmed även fungerar i bilen. 

Hur snabbt skiftar fotokromatiska glas färg?

Det beror på vilka glas du har, men generellt tar det bara några sekunder upp till en minut. Den omvända processen, då de går från mörk färg till en klarare färg, tar dock något längre tid. Glasen påverkas även av temperatur: vid kallare temperaturer mörknar glasen helt och tar längre tid att klarna upp igen medan de i varmare temperaturer inte mörknar helt men skiftar snabbare från mörk färg till att bli färglösa.

Köp fotokromatiska glas hos Synoptik

Boka synundersökning eller besök någon av våra över 140 butiker runtom i landet så hjälper vi dig med allt du behöver veta om fotokromatiska glas.