Synundersökning för linser

Hos oss på Synoptik kan du boka synundersökning om du redan är van linsanvändare eller om linser är något helt nytt för dig. Här går vi igenom vad du behöver veta om våra synundersökningar för dig som vill ha eller redan har kontaktlinser.

Hur går en synundersökning för linser till?

Hos oss på Synoptik genomgår alla som bokar en synundersökning en synundersökning med styrkekontroll och ögonhälsoundersökning. Det innebär att vi utöver den ordinarie synundersökningen även tar ögonbottenfoto och mäter trycket i ögat samt synfältet. När det kommer till just synundersökning för linser undersöker vi även yttre delen av ögat med en så kallad spaltlampa för att se så att du inte har några skador på hornhinnan eller liknande. Du kommer även erbjudas återbesök för linsträning om du inte använt kontaktlinser förut.

Steg för steg: synundersökning kontaktlinser

Det första steget är vad som kallas för förmätning: här mäter vi ett ungefärligt värde på ditt eventuella synfel med hjälp av ett instrument som kallas autorefraktor. Därefter tar vi ett ögonbottenfotografi som ger oss en bild av din ögonhälsa, i vilken bland annat ärftliga förändringar i ögat kan upptäckas.

Sedan mäter vi trycket i ditt öga med en tryckmätare. Tryckmätaren blåser luft mot ögat och läser sedan av motståndet. Den sista delen i förmätningen är att vi mäter ditt synfält, det görs genom ett instrument som mäter hur din syn fungerar.

Sedan följer en undersökning av legitimerad optiker som tillsammans med dig diskuterar frågor som rör din syn och dina ögonbesvär. I det här steget kollar vi även om det finns skelning i ögonen, hur ögonmusklerna fungerar samt om pupillerna reagerar normalt. Optikern kollar vilket synfel du har och rekommenderar vilken typ av linser du skulle behöva utifrån ovan information. Du får även en samlad bedömning av din ögonhälsa i en ögonhälsojournal som bland annat beskriver eventuella behov av uppföljningskontroller och återbesök.

Sedan följer linsträning, för dig som inte använt linser tidigare, och återbesök enligt optikerns rekommendation.

Vad kostar en synundersökning för linser?

Priset för synundersökning för linser är från 598 kr. Är du nybörjare kostar det 798 kr, är du van användare kostar det 598 kr.

Hur bokar jag tid för synundersökning för linser?

Du bokar snabbt och enkelt en tid via vår hemsida. Välj din stad, följt av vilken undersökning du vill ha. Välj sedan datum för när det passar dig.

 

Boka synundersökning