Torra Ögon

Besväras du av svidande, röda, irriterade eller rinnande ögon? Det kan bero på att dina ögon är torra. Om sammansättningen av tårvätskan är ur balans blir tårvätskan vattnigare och får svårare att stanna kvar på ögats yta.

- 3 Minuters läsning

Det är vanligt att besväras av torra ögon. Olika studier visar upp emot 50 procent drabbade. I många fall är vi inte medvetna om att det just är torra ögon som är problemet.

Vissa människor kan känna att ögonen känns torra, men det finns andra tecken att hålla utkik efter – exempelvis rinnande ögon, grusiga ögon, suddig syn som blir klarare efter att man blinkat eller röda ögon. Ibland kan man också känna att det gör ont i ögonen.

Kvinnor har en något större risk att drabbas av torra ögon eftersom hormonförändringar kan ha en negativ påverkan på ögonen. Miljön vi vistas i kan ha en uttorkande effekt med låg luftfuktighet främst vintertid, air conditioning och fläktar. Flera autoimmuna sjukdomar som Sjögrens syndrom kan också ge torra ögon. Många mediciner har också torra ögon som en biverkning.

Eftersom tårarnas sammansättning förändras med stigande ålder blir det också vanligare att man besväras av torra ögon. Alla åldrar har ett ökat skärmanvändande idag och eftersom vi blinkar mindre ofta när vi tittar på skärmar kan problem uppstå i alla åldrar.

Kan man ha torra ögon utan att känna till det?

Ja, om man har en nedsatt känslighet på ögats yta kan man ha svårare att känna av de första tecknen på torra ögon. Man kan till exempel ha sämre känslighet om man använder kontaktlinser hela tiden eller har opererat ögonen tidigare.

Varför är ögondroppar en bra lösning?

Genom att använda ögondroppar kan balansen i tårvätskan stabiliseras. Ögondroppar lindrar besvären och behöver oftast användas dagligen. Förutom ögondroppar finns det andra produkter för att behandla olika typer av torra ögon-problem.

Vänd dig till din optiker för att komma till rätta med besvär med torra ögon. Vi påbörjar utredning och rekommenderar dig en individuell lösning. Behöver du en behandling hos ögonläkare remitterar vi dig vidare så att du kan få rätt hjälp.

Boka tid för synundersökning

Boka här Hitta butik