Torra Ögon

Besväras du av rinnande ögon? Det kan bero på att dina ögon är… torra. Om sammansättningen av tårvätskan är ur balans blir tårvätskan vattnigare och därför får man rinniga ögon.

- 3 Minuters läsning

Det är vanligt att besväras av torra ögon. Beroende på studier blir upp emot 50 procent drabbade, även om vi i många fall inte är medvetna om att det just är torra ögon som är grundproblemet.

Vissa människor kan känna att ögonen känns torra, men det finns andra tecken att hålla utkik efter – exempelvis rinniga ögon, grusiga ögon, suddig syn som blir klarare efter att man blinkat eller röda ögon. Ibland kan man också känna att det gör ont i ögonen.

Kvinnor har en större risk att drabbas av torra ögon eftersom hormonförändringar också har en negativ påverkan på ögonen. Diabetes kan också vara en möjlig riskfaktor till att drabbas av torra ögon eftersom ögats yta påverkas. Men det finns ytterligare en rad mer eller mindre starka riskfaktorer; bland annat bindvävssjukdomar, problem med tilltäppta körtlar vid ögonfransarna, Sjögrens syndrom, sänkta androgena hormoner, skärmanvändande, kontaktlinsbärande, östrogenbehandling, blodstamcellstransplantation, luftföroreningar, torr luft och medicinering (exempelvis antihistamin).

Eftersom tårarnas sammansättning ändras med stigande ålder blir det också vanligare att man besväras av torra ögon. De flesta studier idag är gjorda på män och kvinnor över 40 års ålder. Men eftersom skärmanvändande leder till att man blinkar mindre så kan man drabbas av besvär även som barn.

Kan man ha torra ögon utan att känna till det?

Ja. Om man har en sämre känslighet på ögats yta kan man ha svårare att känna av de första tecken på torra ögon. Man kan till exempel ha sämre känslighet om man använder kontaktlinser eller har opererat ögonen tidigare.

Varför är ögondroppar en bra lösning?

Genom att använda ögondroppar återställs balansen i tårvätskan. Ögondroppar lindrar besvären och behöver användas dagligen och regelbundet. Beroende på hur stora besvär man har kan man behöva olika typer av droppar och även använda en gel inför natten.

Vänd dig till din optiker för att komma tillrätta med besvär med torra ögon. Vi påbörjar utredning och rekommenderar en lösning som fungerar för de allra flesta med torra ögonbesvär. Behöver man en behandling hos ögonläkare så remitterar vi vidare så att du kan få rätt hjälp.

Boka tid för synundersökning

Boka här Hitta butik