Solglasögon för barn

 

Vi älskar solen och inget är väl härligare än en molnfri himmel. Dessa dagar är det dock extra viktigt att tänka på att det inte enbart är UV-strålar mot huden som inte är bra. Ögonen är lika sårbara och det gäller särskilt för barn, därför är det viktigt att ditt barn skyddar sina ögon med hjälp av ett par solglasögon.

 

"Jag smörjer alltid mitt barn med solkräm men glömmer ofta att sätta på solglasögon, kan det vara skadligt?"

Ja det kan det, barns ögon är känsliga för UV-strålar. Barn har större pupiller än vuxna vilket gör att ljusgenomsläppet blir större. Solglasögon skyddar mot skadliga UV-strålar och förebygger framtida ögonsjukdomar. Så glöm inte solhatt, solkräm och solglasögon.

 

"Vad ska jag tänka på när jag väljer solglasögon till mitt barn?" 

Risken för skador reduceras väsentligt om man använder CE-märkta solglasögon på barnen. CE-märkningen garanterar att de har ett fullgott skydd mot UV-strålning. Passformen ska också vara bra så att solen inte kommer in ovanifrån eller från sidorna. Det är extra viktigt med solglasögon när man vistas vid vatten eller i snölandskap som reflekterar ljuset, men även när det är molnigt utsätts ögonen för UV-strålning. Alla solglasögon hos Synoptik har 100% UV-skydd. Vi har ett fint utbud av solglasögon för barn i alla olika prisklasser. 

 

"Varför är det viktigt att skydda synen från solen redan som barn?" 

Barn har ofta stora pupiller och släpper därför in mycket solljus. Upp till 75 % av solens strålar släpps in i barnens ögon, medan vuxna över 30 år bara släpper in ca 10 % av solens strålar. Barns hornhinna är tunnare än vuxnas, linsen är klarare och deras pupiller är större. Det, i kombination med att de ofta är utomhus mer och därför blir mer utsatta för sol, gör att de är en extra viktig grupp att skydda. Känsligast är barn under 10 år. Solglasögon är det enda som helt skyddar ögonen mot UV-strålar, det räcker inte med solhatt.

Många solskador som vi riskerar att drabbas av senare i livet har etablerats redan i barndomen. Skador från UV-strålning byggs på med tiden och ökar risken för vissa ögonsjukdomar senare i livet så som grå starr, åldersrelaterade förändringar på gula fläcken samt hudförändringar i ögat som födelsemärken (nevus) och malignt melanom. Även akuta ögonproblem som till exempel små sår på hornhinnan kan uppstå vid starkt solljus vilket i sin tur kan leda till sveda och nedsatt syn. Därför är det viktigare än många kanske tror att skydda barnens ögon i solen. Även små barn och bebisar som vistas i solen behöver solglasögon för att skydda sin syn.


Välkommen till din närmsta Synoptikbutik så hjälper vi dig att hitta solglasögon som passar ditt barn.

Hitta butik