Pollenallergi och linser

Våren är startpunkten för mycket av det som många av oss uppskattar: solsken, grönska och förhoppningar om sommaren. Men för pollenallergiker kan det samtidigt vara tiden för röda och kliande ögon. Det är en årstid som i stället kan bli en mardröm om du inte är förberedd. Här får du de bästa tipsen från optikern för att lindra dina besvär för dig som har allergier och bär kontaktlinser.

1. Byt till endagslinser vid behov
Endagslinser är det bästa alternativet om du har pollenallergi. Varje dag kan du byta till en ny och helt ren kontaktlins istället för att riskera att pollenpartiklar samlas på linsen över tid. Många linsbärare märker av en stor förbättring under pollensäsongen vid byte till endagslinser.

2. Rengör linserna noggrant
Om du använder 14- eller 30-dagarslinser så gnugga kontaktlinserna väl innan de läggs i linsvätskan. Då kan du undvika att en hinna av pollen uppstår på linserna.

3. Använd alltid en linsvätska utan konserveringsmedel för att undvika risken för en allergisk reaktion.

4. Variera med glasögon under den värsta perioden
När det är som absolut värst med pollen kan det vara en god idé att ha ett par glasögon som avlastning. Då kan du hålla dina linser fräscha längre.

5. Klia inte i ögonen
Undvik att klia i ögonen medan du bär linser. Detta kan öka irritationen och göra problemet värre.
 

6. Använd enbart ögondroppar med antihistamin som är godkända för användning tillsammans med kontaktlinser
Fråga på apoteket och läs bipacksedeln innan du köper och använder ögondroppar. Ibland måste kontaktlinserna tas ut innan ögonen sköljs och bör först användas igen ca. ½ timme senare.

7. Under dagen går det bra att skölja med koksaltlösning
Koksaltlösning kan användas under dagen för att skölja bort pollen från ögat och lindra irriterade ögon.

Glöm inte heller att det är bra att duscha på kvällen för att bli av med pollen som fastnat på hår och hud. Om du skulle uppleva kraftigare besvär i ögonen eller om du plötsligt skulle se sämre, ta ut dina linser och boka tid hos en av våra optiker.

Med hopp om en härlig vår & sommar!