Astigmatism - orsaker, symptom och lösningar

Astigmatism är ett vanligt brytningsfel. Här kan du läsa mer om orsaker, symptom och lösningar.

- 4 Minuters läsning

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett vanligt synfel. Astigmatikers hornhinnor eller ögonlinser har en kupighet som gör att ljus som kommer in i ögat bryts på fel sätt. Ljuset bryts inte ihop till en skarp punkt på näthinnan, oavsett om man tittar på kort eller långt håll. Resultatet är en suddig syn som kan vara mycket ansträngande för ögonen. Astigmatism är dessutom nästan alltid kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet

Som tur är finns det hjälp att få hos legitimerade optiker. Glas för astigmatisk korrektion kallas cylinderglas och kontaktlinserna kallas toriska linser
 

Vad orsakar astigmatism?

För att kunna se skarpt behöver ljus som kommer in i ögat fokuseras på samma punkt. Då är det viktigt att hornhinnan eller ögonlinsen är rund, som en fotboll, för att ljuset ska brytas på samma sätt oavsett var det kommer ifrån. Krökningen böjer ljuset så att det fokuseras exakt på näthinnan, på ögats baksida.

Har du astigmatism är linsens yta däremot ojämnt formad och ljuset bryts inte korrekt. Ljuset fokuseras inte till en punkt på näthinnan och resultatet är suddig eller förvrängd syn.
Denna ojämna kurvighet kan vara ärftlig, orsakas av en störning i ögats utveckling eller kan ibland utvecklas efter ögonskada eller ögonoperation.

Linsens krökning i ögat kan förändras med tiden, vilket resulterar i en ökning eller minskning av astigmatism. Denna förändring sker ofta i vuxen ålder och kan föregå utvecklingen av naturligt förekommande grå starr. 

 

Symptom på astigmatism

  • Ögontrötthet och ögonsmärta
  • Suddig syn
  • Dubbelseende
  • Huvudvärk
  • Spända ögon
  • Obehag i ögonen
  • Lätt för att bli bländad
  • Svårigheter att skilja mellan bokstäver och siffror som liknar varandra
  • Yrsel

Olika typer av astigmatism

Du kan ha astigmatism i kombination med andra synproblem som t ex närsynthet eller översynthet.

Astigmatism och närsynthet (myopi)

För de som både har astigmatism och närsynthet förvrängs ljuset när det kommer in i ögat i olika riktningar framför näthinnan och objekt upplevs som suddiga oavsett vilket avstånd de är på

Astigmatism och översynthet

För de som har astigmatism i kombination med översynthet förvrängs ljuset när det kommer in i ögat så att det fokuseras bakom näthinnan och även här upplevs objekt som suddiga oavsett avstånd från ögat.

Man kan även ha ett brytningsfel som gör att ljuset förvrängs och riktas både framför och bakom näthinnan på samma gång men resultatet är detsamma, en förvrängd och suddig syn.

Astigmatism och barn

Synen och hjärnan utvecklas parallellt med varandra. Eftersom intryck från ögonen utgör en stor del av hjärnans intryck är det viktigt att inte processen störs. Detta gäller särskilt för barn. Då barn kan ha svårt att beskriva ett synfel är det viktigt att du som vuxen håller koll på eventuella symtom. T ex om barnet ryggar tillbaka kraftigt när du håller något nära deras ögon.

Om du misstänker att ditt barn har ett brytningsfel rekommenderar vi att du låter en optiker göra en synundersökning. Hos Synoptik är vi experter på att undersöka och identifiera brytningsfel hos både stora och små. Men barn som är under 8 år måste bli undersökt av en ögonläkare först innan vi kan utföra en synundersökning.
 

Glasögon och kontaktlinser för astigmatism 

Eftersom astigmatism uppstår från ojämn fördelning av ljusstrålar, korrigeras den när ljusstrålar kan brytas så att ljuset fokuseras på näthinnan. Om du har astigmatism har du ett brett utbud av alternativ för att korrigera ditt synproblem. I samråd med din optiker kan du välja den lösning om bäst motsvarar dina behov. 

Glasögon 

Glasögonen innehåller så kallade cylinderglas som kompenserar för astigmatism. Detta glas ger extra kraft i specifika delar av linsen för att se till att ljuset bryts på rätt sätt i ögonen. 

Kontaktlinser 

Toriska kontaktlinser ordineras vanligen för personer med astigmatism. Toriska linser korrigerar brytningsfelet genom att de är böjda i olika vinklar, anpassade efter ditt öga. 

Personer som dessutom har ålderssynthet (presbyopi), ett naturligt synfel som brukar uppstå i 40-årsåldern, kan behöva progressiva linser (även kallat bifokala linser)

Om du misstänker att du har astigmatism bör du gå på en synundersökning. Hos Synoptik utför våra legitimerade optiker en utökad synundersökning inklusive synfältsmätning, tryckmätning och ögonbottenfotografering och vägleder dig till ett synhjälpmedel som passar just dig.

Kirurgi och laserbehandling

Hos vuxna personer med fullt utvecklade ögon kan brytningsfel korrigeras med kirurgi. Under ett sådant ingrepp tas delar av hornhinnan bort med laserljus men kan även göras via kirurgiskt snitt. Ett fullständigt resultat kan dock inte garanteras med dagens metoder oavsett ingrepp.

Kartlägg ditt brytningsfel hos Synoptik

Bara för att du har ett brytningsfel så betyder inte det att det alltid måste korrigeras. Hos Synoptik kan våra legitimerade optiker undersöka dina ögon och komma fram till vilken korrigering just du behöver.

Boka en synundersökning


Boka en tid för synundersökning och träffa en av Synoptiks legitimerade optiker för att få den hjälp du behöver.

 

Vanliga frågor och svar om astigmatism