Om Synoptik

Genom hela vår historia har tanken om folkoptikern funnits med. För 90 år sedan grundade en man vid namn Robert Delfer Synoptik i Danmark. Vid den tiden gick Synoptik under namnet Sygekassernes Optik. Han grundade företaget med missionen att erbjuda lägre priser på glasögon. Den första butiken öppnades på Nørre Voldgade, Köpenhamn. Därefter öppnades snabbt fler butiker i Köpenhamn, Ålborg och Odense och expansionen fortsatte under 1940-talet. Drygt 40 år efter att första butiken hade slagit upp portarna och sjukkassorna avskaffades fick företaget namnet Synoptik. Efter Robert Delfer bortgång 1948 testamenterade han sina tillgångar till en fond, Synoptikfonden. Hans önskan var att fonden skulle skänka en del av vinsten från Synoptik till forskning och utveckling inom optik, optometri och oftalmologi. Fonden innehar än idag ca 35% av Synoptiks aktier och delar årligen ut närmare 1,5 Mkr till forskningsprojekt i Skandinavien. 1991 etablerades Synoptik i Sverige. Tio år senare förvärvades kedjan Din Optiker och det tillkom ca 60 nya butiker. År 2003 förvärvades ytterligare en optikerkedja, Ögat. Synoptik har fortsatt att växa på den svenska marknaden och har under de senaste åren öppnat många nya butiker, både via förvärv av existerande butiker och genom nyöppningar.

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag mer än 140 butiker över hela Sverige. Med en mission om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik hela Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom ögonhälsa. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till fondens arbete. Synoptik är även en del av EssilorLuxottica, en världsledande aktör inom design, tillverkning och distribution av glasögon och solglasögon med drygt 18 000 butiker över hela världen.  År 2022 förvärvade Synoptik optikerkedjan Smarteyes, en av Sveriges största optikerkedjor med totalt 100 butiker. Smarteyes grundades 2007 och har ett starkt fokus på design. 

 

Det här vill Synoptik

På Synoptik brinner vi för att dela med oss av vårt kunnande och vår passion för optik. Vår mission är att alla ska ha råd med kvalitetsoptik. Vi vill att så många som möjligt kan se bra och se bra ut till ett bra pris. Det betyder att vi har kvalitetsprodukter i ett brett prisspann och erbjuder alltid ett smart köp. Tack vare styrkan vi får av att vara en del av den internationella optikkedjan EssilorLuxottica kan vi välja bland ledande leverantörer runt om i världen och se till att få hög kvalitet till de bästa priserna. Det betyder lägre priser för dig som kund.

Att vara kund hos oss 

På Synoptik sätter vi service först. Vi vill ge en trygg och positiv upplevelse för alla våra kunder. Det ska både vara enkelt och roligt att köpa glasögon hos oss.  Därför har vi utbildade glasögonstylister i alla våra butiker som gärna hjälper dig att hitta bågar som passar just dig allra bäst. Men din syn och synhälsan kommer givtevis i första rum och alla våra optiker är självklart, av Socialstyrelsen, legitimerade optiker/linsoptiker. 
 

Att arbeta hos oss

Hos oss på Synoptik får du jobba i en rolig och spännande arbetsmiljö genom kombinationen av klinisk verksamhet och mode. För oss är det viktigt att hela tiden stå i framkant inom båda dessa områden. Därför satsar vi på vidareutveckling av våra medarbetare genom både externa och interna utbildningar.

Vi har alltid ett intresse av att anställa nya medarbetare som brinner för service. Är du intresserad av att vara en del av Synoptik? Läs gärna mer under jobba på Synoptik.