Det händer med synen efter 40

Många säger att livet börjar vid 40. Vi blir allt ­klokare och har mer erfarenhet i bagaget. Att fylla 40 och kliva över ­tröskeln till medelåldern kan ­också påverka både kropp och sinnen. Även ögonen förändras i takt med stigande ålder.

0

Se alla erbjudanden

 

Många säger att livet börjar vid 40. Vi blir allt ­klokare och har mer erfarenhet i bagaget. Att fylla 40 och kliva över ­tröskeln till medelåldern kan ­också påverka både kropp och sinnen. Även ögonen förändras i takt med stigande ålder.

De flesta i åldern 40-45 kan säkert vittna om att de har huvudvärk och ansträngda ögon i slutet av dagen och de måste ofta kisa för att se bättre. 

Vissa får allt svårare att fokusera och se tydligt när de växlar fokus från långt till nära håll. Andra håller läsplattan eller papperstidningen allt längre ut för att kunna se tydligt. Till slut räcker armarna inte till. Inte heller fungerar väl beprövade knep som att förstora texten på mobilen och skärmen i längden. En närsynt person upplever istället att den måste ta av sig glasögonen för att läsa på nära håll.

Vad händer med våra ögon när vi fyller 40?

Linsen i ögat ändrar fokus genom att spänna musklerna som kontrollerar linsen i ögat och på så vis ändra form. Den bildar även nya lager hela tiden och blir därmed allt stelare och mer kompakt. Detta gör att linsen stelnar i avståndsläget och det är alltså formförändringen till nära fokus som påverkas. Denna förändring sker hos alla och det är inget man kan påverka. Efter 40 år börjar denna förändring bli allt mer kännbar.

Därför rekommenderar vi att regelbundet kontrollera synen. På så sätt kan man slippa besvär med exempelvis ansträngda ögon, huvudvärk samt spända axlar och nacke.  

Andra förändringar som sker i ögat är sämre kontrast­seende, sämre förmåga att anpassa sig till ­mörker och ljus. Många får också torrare ögon. 

En del av dessa förändringar kan bero på begynnande ögonsjukdomar, men många av dessa kan bromsas om man upptäcker dem i tid. En rekommendation är därför att gå på regelbundna synundersökningar ungefär vartannat år upp till 65 års ålder och därefter ungefär varje år.  

Progressiva glas – en smidig lösning

Det är vanligt att man börjar med läsglasögon för att senare går över till progressiva glasögon. Läsglasögon är anpassade för att se på nära håll och när man ser på långt håll med dem blir det suddigt och ansträngande för ögonen. Progressiva glas däremot har en fördel i det att man inte behöver byta glasögon så ofta utan kan ha ett par glasögon där styrkan för långt och nära håll finns i ett och samma glas.

Personligt anpassade läsglasögon

Eftersom våra ögonpar sällan är identiska, det vill säga höger och vänster öga skiljer sig ofta åt, bör du välja ett par personligt anpassade läsglasögon för bästa möjliga synskärpa. De är, till skillnad från icke anpassade läsglasögon, helt anpassade efter din syn och har en högre hållbarhet med reptåligare glas samt antireflexbehandling vilket gör att du slipper störande blänk från belysning och skärmar i närheten.

Är man inte van att använda glasögon sedan tidigare är det svårt att veta att huvudvärk samt suddig syn och ansträngda, torra, röda, grusiga och svidande ögon kan bero på en synförändring som faktiskt kan avhjälpas med glasögon. Det är inte helt ovanligt att personer med symptom på presbyopi, eller ålderssynthet, söker sig till ögonläkare när man i första hand istället bör vända sig till en optiker.

Använder du redan glasögon? Så vet du om du börjar bli ålderssynt

Är du närsynt och använder glasögon för att se på långt håll? Då kommer du allt oftare att märka att du behöver ta av dig dina glasögon för att se på nära håll. 

Ju större närsynthet du har desto närmare behöver du hålla texten. Det kan bli ganska opraktiskt. Det är tecken på att du blivit ålderssynt, eller presbyop som optikern kallar det. 

Är du översynt och använder glasögon för att exempelvis slippa huvudvärk när du ser på nära håll? Då kommer du inte längre kunna se tydligt med glasögonen när du ska läsa på nära håll. Det är tecken på att du har blivit åldersynt. 

Det är vanligt att man också får problem med huvudvärk på samma sätt som innan man skaffade sig sina första glasögon. Genom att börja använda progressiva glasögon kan man använda samma par glasögon för både korta och långa avstånd igen.

Så här går en synundersökning till på Synoptik

Med hjälp av en så kallad autorefraktor görs en preliminär mätning av ditt synfel på avstånd.  I undersökningsrummet kontrollerar optikern vilka styrkor du behöver för att se bra på både långt och nära håll. 

Nästa instrument är en synfältsmätare som undersöker ditt synfält. Synfältsbortfall kan vara svårt att själv upptäcka och kan bero på skador i ögat eller hjärnan.  

Ett digitalt foto av din näthinna görs genom en ögonbottenkamera. Den ger en mycket detaljerad bild på hur ditt öga ser ut inuti.

Trycket i ditt öga mäts med en tryckmätare. Tillsammans med resultaten från synfältsmätare och ögonbottenbild kan Synoptiks optiker upptäcka tecken på ögonsjukdom.

Utifrån resultaten följer en dialog med din optiker kring resultaten av din undersökning och du får även ta del av din ögonhälsojournal med information och eventuella rekommendationer på uppföljningskontroller. Därefter följer rekommendation utifrån dina behov och önskemål kring exempelvis linser eller glas.

 

Boka en tid hos en av våra optiker idag!

Boka synundersökning nära dig

Skriv 2 eller flera bokstäver för resultat. När det finns resultat, använd upp och nedåtpil pil för att välja. För användare med touch skärm, kan du antingen trycka direkt eller använda swipe-funktionenInga resultat hittades. Använd nedåtpil för att dela din nuvarande plats.