Det händer med synen efter 40

Många säger att livet börjar vid 40. Vi blir allt ­klokare och har mer erfarenhet i bagaget. Att fylla 40 och kliva över ­tröskeln till medelåldern kan ­också påverka både kropp och sinnen. Ögonen förändras i takt med stigande ålder.

0

Många säger att livet börjar vid 40. Vi blir allt ­klokare och har mer erfarenhet i bagaget. Att fylla 40 och kliva över ­tröskeln till medelåldern kan ­också påverka både kropp och sinnen. Ögonen förändras i takt med stigande ålder.

De flesta i åldern 40-45 kan säkert vittna om att de har huvudvärk och ansträngda ögon i slutet av dagen. De måste ofta kisa för att se bättre. 

Vissa får allt svårare att fokusera och se tydligt när de växlar fokus från långt till nära håll Andra håller läsplattan eller papperstidningen allt längre ut för att kunna se tydligt. Till slut räcker armarna inte till. Inte heller fungerar väl beprövade knep som att förstora texten på mobilen och skärmen i längden. En närsynt person upplever istället att den måste ta av sig glasögonen för att läsa på nära håll.

Så vad är det egentligen som händer med våra ögon när vi fyller 40?

Linsen i ögat ändrar fokus genom att ändra form. Den förändras under livet och blir allt stelare. Linsen stelnar i avståndsläget och det är formförändringen till nära fokus som påverkas. Denna förändring sker hos alla och det är inget man kan påverka. Efter 40 år börjar denna förändring bli kännbar.

Det berättar Stina Lönn, Chef för klinisk utveckling på Synoptik. 

Enligt henne är det viktigt att regelbundet kontrollera synen. 

– Det gör man för att man ska kunna se tydligt och slippa besvär som ansträngda ögon, huvudvärk, spända axlar och nacke. Synen förändras främst på nära håll men även på långt håll efter cirka 40 års ålder.

 

ANDRA FÖRÄNDRINGAR SOM sker i ögat är sämre kontrast­seende, sämre förmåga att anpassa sig till ­mörker och ljus. Vissa får också torrare ögon. 

– En del av förändringarna kan bero på ögonsjukdomar som kommer smygande. Många ögonsjukdomar kan bromsas med tidig upptäckt och behandling. Därför är det viktigt att gå på regelbundna synundersökningar vartannat år upp till 65 års ålder och därefter varje år, även om man inte märker av förändringar, poängterar Stina.

Är det i huvudsak läsglasögon eller progressiva glasögon som blir lösningen?

– Många börjar med läsglasögon men går över till progressiva glasögon för att slippa leta efter sina läsglasögon eller slippa på och av med läsglasögonen hela tiden. Ett par läsglasögon är anpassade att se med på nära håll och när man ser på långt håll med dem blir det suddigt och ansträngande för ögonen. Därför är progressiva glasögon ett smidigare alternativ där styrkan för långt håll och nära håll finns i ett och samma par glasögon.

Eftersom våra ögon sällan är identiska höger och vänster så hjälper ett par ”färdiga läsglasögon inte hundraprocentigt. 

– De kan i många fall vara bättre än ingenting alls men kommer inte att fullt ut korrigera din syn. De är heller inte lika hållbara. Ett par personligt anpassade läsglasögon är väl investerade pengar. De är helt anpassade efter din syn, ger bästa möjliga synskärpa och har en högre hållbarhet. Glasen är reptåligare och antireflexbehandling gör att du slipper irriterande blänk från belysning och skärmar i närheten, säger Stina.

 

ÄR MAN INTE van att använda glasögon sedan tidigare är det svårt att veta att huvudvärk samt suddig syn och ansträngda, torra, röda, grusiga och svidande ögon kan bero på en synförändring som faktiskt kan avhjälpas med glasögon. 

– En del vänder sig till en ögonklinik och tror att de har allvarliga fel på ögonen. Ögonläkare träffar dagligen patienter där diagnosen presbyopi eller ålderssynthet är orsak till symtomen och de hänvisas istället i första hand till optiker.

 

Hur märker jag som redan har glasögon att jag börjar bli åldersynt?

 Är du närsynt och använder glasögon för att se på långt håll? Då kommer du allt oftare att märka att du behöver ta av dig dina glasögon för att se på nära håll. 

Ju större närsynthet du har desto närmare behöver du hålla texten. Det kan bli ganska opraktiskt. Det är tecken på att du blivit ålderssynt, eller presbyop som optikern kallar det. 

Är du översynt och använder glasögon för att exempelvis slippa huvudvärk när du ser på nära håll? Då kommer du inte längre kunna se tydligt med glasögonen när du ska läsa på nära håll. Det är tecken på att du har blivit åldersynt. 

Det är vanligt att man också får problem med huvudvärk på samma sätt som innan man skaffade sig sina första glasögon. Genom att börja använda progressiva glasögon kan man använda samma par glasögon för både korta och långa avstånd igen.

 

Så här går en synundersökning till på Synoptik

Med hjälp av en så kallad autorefraktor görs en preliminär mätning av ditt synfel på avstånd.  I undersökningsrummet kontrollerar optikern vilka styrkor du behöver för att se bra på både långt och nära håll. 

Nästa instrument är en synfältsmätare som undersöker ditt synfält. Synfältsbortfall kan vara svårt att själv upptäcka och kan bero på skador i ögat eller hjärnan.  

Ett digitalt foto av din näthinna görs genom en ögonbottenkamera. Den ger en mycket detaljerad bild på hur ditt öga ser ut inuti.

Trycket i ditt öga mäts med en tryckmätare. Tillsammans med resultaten från synfältsmätare och ögonbottenbild kan Synoptiks optiker upptäcka tecken på ögonsjukdom.

Utifrån resultaten ger Synoptiks optiker råd och rekommendationer om vilka lösningar som just du behöver och lyssnar på dina önskemål. Optikern pratar också om din ögonhälsa.

 

Boka en tid hos en av våra optiker idag!