Linser vid ögoninflammation

Vad är en ögoninflammation? En ögoninflammation, konjunktivit, är en inflammation i ögats bindhinna, vilket ger en skavande känsla, som om du har skräp i ögat. Ögoninflammation är en retning i bindhinnan som täcker ögats yta och insidan av ögonlocket, det är en genomskinlig slemhinna.

Kan du bära linser vid ögoninflammation?

Använd inte linser vid ögoninflammation eller om du är förkyld. Kroppens produktion av tårar minskar när du är förkyld och slemhinnorna svullnar, detta leder till att ögonen kan kännas torra. När du bär linser är torra ögon obekvämt och linserna kan skrapa hornhinnan och orsaka skador. Du kan även överföra virus och bakterier till linserna om du är förkyld. Undvik att få ögoninflammation av linser när du är förkyld genom att använda dina glasögon, vänta minst en dag från att du är symptomfri innan du börjar använda dina linser igen. För att vara på den säkra sidan kan du använda ett nytt par linser och om ögonen känns torra använd ögondroppar till besvären med torra ögon har försvunnit.

Efter en ögoninflammation byt linser och ta ett nytt par så att du inte fortsätter att sprida problemen. Ett smutsigt etui eller ett som har blivit felaktigt rengjort är ofta en bakomliggande orsak till ögoninflammationer. Att bära linser är befriande på många sätt och om du följer alla rekommendationerna om hur du ska sköta om dina linser är det relativt säkert att använda dem.

Ögoninflammation av linser?

Ögoninflammation efter linser beror ofta på bristande rutiner när det gäller hanteringen. Var alltid noggrann när du handskas med dina linser och sköt om både dig själv och dina linser. Sov inte med linser som är inte är designade för dygnet-runt-bruk, detta kan leda till röda och irriterade ögon och även mer allvarliga komplikationer.

Omsorgen om ögonen är extra viktig om du bär kontaktlinser, en ögoninflammation ger är ofta på insidan av övre ögonlocket. En bra handhygien är viktigt för att du ska slippa ögoninflammation och detta är extra viktigt om du använder linser. När du är förkyld eller har fått ett virus i ögonen kan du få en ögoninflammation. Ögonen blir röd och ögonlocken kan svullna upp. Synen kan påverkas om du har en ögoninflammation, stora mängder vätska kan utsöndras som antigen är klar eller också mer varig.

  • Inflammation på insidan av övre ögonlock kan orsakas av kontaktlinser.
  • Ögoninflammation är en retning i ögats bindehinna.
  • Förkylning, främmande föremål eller virus kan orsaka ögoninflammation.

Känner du ett obehag när du bär linser bör du ta ut linserna och fråga din optiker eller läkare om råd om din syn påverkas eller det bildas var i ögat. Kontaktlinser ska inte kännas som att de skaver i ögat, kontrollera alltid att det inte är en infektion.

 

Ögoninflammation linser - så håller du dina ögon friska

Om du inte rengör linserna ordentligt är det lätt att ögonen blir inflammerade. Bakterier i smink som mascara kan orsaka inflammation, därför är det viktigt att aldrig låna ut mascara eftersom det är risk att överföra bakterier. Linsvätskans betydelse är det många som underskattar, men att använda sina egen vätska eller kranvatten kan leda till inflammation, bland annat av acanthamöban, en vattenburen parasit, som finns i kranvatten och simbassänger. Parasiten kan orsaka svår och smärtsam ögoninflammation. Ett rött öga som värker och är ljuskänsligt är tecken på inflammation. Var noga och följ skötselråden, använd en linsvätska som passar dina kontaktlinser och rengör linserna ordentligt. Kontakta en optiker eller ögonläkare om besvären inte blir bättre efter ett dygn.

  1. Bristande rengöring kan orsaka ögoninflammation.
  2. Använd linsvätska.
  3. Kranvatten och vatten i simbassänger kan innehålla acanthamöban, en vattenburen parasit.
  4. Parasiten kan orsaka ögoninflammation.

FAQ

Ögoninflammation av linser? Kan jag få det?

Bristande skötsel av linser, linsetuiet, dålig handhygien samt förkylningsbakterier och virus kan orsaka ögoninflammationer om du bär linser.

Kan jag bära linser när jag är förkyld?

Förkylning gör ögonen torrare och linserna kan skava hornhinnan, undvik att bära linser när du är förkyld.

Vad ska jag göra om ögonen är röda och gör ont?

Ögoninflammation kan vara allvarligt. Kontakta optiker eller ögonläkare om besvären med röda ögon inte försvinner efter ett dygn.