Synundersökning för barn

Hos Synoptik kan du boka synundersökning för barn från 8 år. Men hur går det till och vad behöver du som vårdnadshavare eller barn/ung vuxen tänka på inför din synundersökning? Vi ger dig svaren du behöver inför ditt besök hos oss.

Vi erbjuder synundersökningar på barn mellan 8-19 år som är i behov av glasögon. För barn som är i behov av kontaktlinser har vi ingen undre gräns. Detta är i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter.

Hur går en synundersökning för barn till?

Efter att du bokat en synundersökning hos oss och du/ditt barn kommer till din valda Synoptikbutik börjar synundersökningen med en så kallad förmätning. Förmätningen i sig består av två delar:

  1. Autorefraktion
  2. Ögonbottenfotografering

Autorefraktion vid synundersökning för barn

Med hjälp av ett instrument som kallas autorefraktor mäter vi ett ungefärligt värde på vilket synfel ditt barn har på långt håll. Instrumentet skickar in ljus i ögat och sedan mäter den hur ljuset studsar tillbaka, hur ljuset bryts.

Ögonbottenfotografering vid synundersökning för barn

Nästa del av förmätningen är att vi tar ett ögonbottenfotografi av insidan av ögat. Det ger oss information om ditt barns ögonhälsa, allmänna hälsotillstånd samt information om de viktigaste delarna på synen samt hur synen fungerar. Vi tittar på gula fläcken, synnervsträdet och den perifera delen av näthinnan. Det ger oss exempelvis information om ditt barn har diabetes samt om det finns medfödda förändringar i ögat såsom ärr.

När förmätningen är klar följer själva synundersökningen.

Synundersökning för barn – så går den till

Väl inne hos optikern samtalar ni om frågor kring din syn, tar upp eventuella ögonbesvär och ärftlighet. Vi kollar även om ditt barn har några problem med synen och vilka synkrav som finns. Vi tittar på om det finns skelning i ögonen samt hur ögonmusklerna fungerar. Vi tittar på vilket synfel ditt barn har samt vilken styrka som behövs i glasögonen. Du/ditt barn kommer att få en samlad bedömning av din/ditt barns ögonhälsa i en ögonhälsojournal som bland annat beskriver eventuella behov av uppföljningskontroller och återbesök.

Sen rekommenderas ditt barn om vilken typ av synhjälpmedel som kan tänkas behövas.

Är det glasögon som rekommenderas och som önskas får ni hjälp med vilka glasögon som passar bra och när ni bestämt glasögon läggs en beställning på att de ska slipas enligt ditt barns behov. När de är klara för upphämtning får ni ett meddelande från oss. Därefter följer återkommande kontroller årsvis eller halvårsvis för att hålla koll på om synen förändras.

Är det linser som rekommenderas eller önskas bokar vi in en uppföljningstid för linsträning där vi går igenom hur ditt barn på ett säkert sätt sätter i och tar ut sina linser. När ditt barn kan det är ditt barn klar och kan gå hem med ett par kontaktlinser på en provperiod för att se hur det fungerar. Sen bokas ett återbesök och när ditt barn är klar med detta kan du beställa linser.

Hur lång tid tar en synundersökning för barn?

Våra synundersökningar tar 30 minuter.

Hur mycket kostar en synundersökning för barn?

För ditt barn eller dig mellan 8-19 år kostar det från 198 kr för en synundersökning hos oss på Synoptik.

Hur fungerar det med fullmakt/vårdnadshavare?

På grund av GDPR behöver alla under 16 år en medföljande vårdnadshavare, alternativt ha med sig följande fullmakt ifylld.

Glasögonbidrag för barn och unga

Barn och unga kan få kostnadsfria glasögon med landstingets glasögonbidrag. Sedan 1 mars 2016 gäller en lag som innebär att barn och unga mellan 8-19 år har rätt till bidrag från landstinget för glasögon eller kontaktlinser. Bidragets storlek och villkor varierar mellan olika landsting. På ditt landstings hemsida kan du läsa mer om glasögonbidraget där du bor.
 

Boka synundersökning