Rengöra glasögon

För att dina glasögon ska behålla sin skärpa och kvalitet är det viktigt att du sköter om dem, även om våra glasögon är väl anpassade för att klara av dagliga påfrestningar. Med smutsiga glas anstränger du ögonen i onödan och glasögonbågar som blivit klämda eller sneda är obekväma att bära samtidigt som det försämrar den visuella komforten. Genom att lägga några minuter då och då på att ta hand om dina glasögon så håller de längre.

 

Tvätta glasögon 

När du ska rengöra dina glasögon bör du först skölja av dem i ljummet vatten. Detta för att skölja bort eventuella damm- och smutspartiklar som kan ligga kvar på glasen och repa ytan. Använd rengöringsmedel som är avsedda för glasögon, de är milda men ändå rengörande. Andra medel som exempelvis aceton innehåller ämnen som kan förstöra ytbehandlingen på dina glas. 

 

Putsa glasögon

När du köper glasögon från Synoptik får du alltid med en putsduk. Den är allra bäst att använda när du putsar dina glasögon. Du kan också använda en mikrofiberduk eller andra mjuka material, men tänk då på att enbart använda den till att putsa dina glasögon, annars kan det ligga kvar smuts i duken som repar ytan. Hushållspapper och andra lite grövre material är bäst att undvika helt eftersom de kan repa ytan på glasen.

 

Glasögonfodral

När du inte använder dina glasögon bör du alltid förvara dem i ett glasögonfodral, speciellt om du vill ta med dem i väskan eller jackfickan när du ska iväg. På det sättet skyddar du dem från repor och från att bli klämda och sneda.