Vagel – Symptom och behandling

En vagel i ögat kan uppstå när en talgkörtel blir inflammerad. Det är vanligt att du kan uppleva skav och ömhet i ögat när du får en vagel, samt att ögonlocket kan bli svullet, irriterat och rött. Storleken på vageln kan variera och uppstå på olika ställen, som vid ögonfransarna eller djupare inne i ögonlocket. Om du har haft besvär med en vagel i över sex månader kan du behöva genomgå en mindre operation för att ta bort den. Använd inte kontaktlinser och undvik smink när du har en vagel. Linser och makeup kan förvärra de besvär du upplever. En vagel kallas ibland för en finne i ögonlocket och lider du av akne är det vanligt att en vagel kan uppstå.

0

Vagel behandling 


Oavsett var du får en vagel ögonlocket eller vid fransarna, krävs det för det mesta ingen behandling utan den försvinner av sig själv efter några dagar. Vill den inte ge med sig eller du upplever mycket besvär finns det saker du kan göra själv hemma för att behandla en vagel ögonsalva är exempel på det. För att få bort en vagel snabbt kan du massera eller badda med varmt vatten, det kan göra så att inflammationen läker snabbare. Eftersom en vagel är en tillfälligt inflammerad talgkörtel upplever du oftast mest besvär under de första två till tre dagarna, sedan torkar den ihop. Därefter kan det kännas som att det skaver i ögat, vilket kan pågå i flera veckor.

 

Kontakta vårdcentralen om du upplever besvär som: 

 

• Att ditt öga eller ögonlock är svullet, rött och gör väldigt ont

• Vageln har besvärat dig i sex månader eller mer


Vagel hos barn


Även barn kan få vagel och besvären med vagel i ögat barn kan uppleva är att det är obehagligt och att det kliar. Problemet är att barnet inte kan låta bli att riva eller klia på den, vilket förvärrar besvären. Vaglar hos barn är bakteriella infektioner som vanligtvis orsakas av stafylokock- eller streptokockbakterier. Bakterierna förekommer naturligt på vår hud och kan orsaka inflammation i talgkörteln. Du behöver inte oroa dig för att en vagel i ögat smittsam, det är inte som en ögoninflammation, även om det kan förekomma var. När ditt barn drabbas av en vagel kan du påskynda läkningsprocessen genom att applicera en fuktig kompress på området i 15 minuter fyra gånger per dag. Lägg gärna till kamomill för att lindra smärtan.

 

Du bör aldrig: 

 

1. Klämma på den då det kan orsaka en större infektion

2. Gnugga eller klia på den

3. Applicera produkter eller krämer utan medicinsk rekommendation


Orsaker till vagel på ögonlocket:


En vagel kan uppstå vid ögonfranskanten, inne i ögonlocket och under ögat. De är oftast små men i värsta fall kan en vagel bli så stor som ett par centimeter. Orsakerna till att det blir en inflammation i en talgkörtel, så att du får en vagel under ögat eller i ögonlocket, kan bero på bristande hygien. Bakterier kan komma in i körteln till exempel vid hantering av kontaktlinser eller vid rengöring av ögonen. Även stress och hormonförändringar är vanliga orsaker till att du kan få en vagel. Det finns personer som drabbas av återkommande vaglar och orsakerna till det kan vara att ögonlocket eller ögonlockskanterna är torra eller att personen lider av en kronisk ögonlocksinflammation.


I vissa fall kan du få en inkapslad vagel. Då bildas en ofarlig liten knöl som inte orsakar någon smärta. Den kan finnas kvar under lång tid, men brukar försvinna av sig själv. Sådana inkapslade vaglar kan opereras bort om de inte försvinner inom ett halvår. För att förebygga vaglar kan du smörja dina ögonlock med en mjukgörande ögonsalva, det hjälper i de fall dina vaglar orsakas av torra ögonlockskanter. Man skiljer mellan en inre och en yttre vagel, där en inre vagel inte syns, men kan skava mot ögat, och en yttre vagel som orsakar svullnad på ögonlocket. En yttre vagel har ibland också en gul prick i mitten, likt en finne, vilket är orsaken till att många vill försöka klämma den.


FAQ


Vad är en vagel?


En vagel är en inflammation i en talgkörtel i ögonlocket. Den är helt ofarlig även om den kan skava och ömma. Vagel kallas ibland för en finne i ögonlocket. Det finns både inre och yttre vagel som yttrar sig olika.


Varför får man vagel? 


En vagel orsakas av att bakterier tar sig in i en talgkörtel i ögat. Om du har torra ögonlockskanter, akne eller har pollenallergi ökar risken för att få en vagel. Detsamma gäller om du brister i hygienen när du exempelvis hanterar linser.


Vad finns det för orsaker till återkommande vagel? 


De två vanligaste orsakerna till återkommande vagel är kronisk ögonlocksinflammation och torra ögonlock. Om vaglar återkommer regelbundet rekommenderas en undersökning för att utesluta underliggande hudproblematik. Du kan även prova med mjukgörande ögonsalvor för att se om det kan förebygga problemet.

 

att ha en bra linsvätska mot torra ögon kan lindra dina symptom