Tecken på problem med synen hos barn

Barn vet oftast inte själva om att de ser sämre än andra, därför är det viktigt att du som vuxen håller koll åt ditt barn. Här går vi igenom 9 vanliga tecken på att synen hos ditt barn är dålig. Vissa åkommor är ärftliga så det är även bra att ha koll på om det finns några problem med synen inom familjen. Håll koll på om barnet:

- 2 Minuters läsning

1. Klagar på huvudvärk

Om barnet ofta klagar på huvudvärk kan det vara ett tecken på att barnet har problem med synen. Det kan även vara svårt att beskriva sin huvudvärk så fråga gärna om barnet har smärta i pannan eller ögonen, du kan även fråga om barnet upplever att det stramar eller trycker runt huvudet. Vissa barn kan beskriva sin huvudvärk som att huvudet känns tungt eller trött.

2. Störs av ljus

Håll koll på om barnet verkar känna obehag av starkt dagsljus eller ljuset från surfplattan eller TV:n. Var även observant på om barnet reagerar på att växla mellan inomhus- och utomhusaktiviteter. En del barn täcker ögonen med händerna och klagar över att det är för ljust. Vissa kan beskriva det som att det känns som ljuset bränner i ögonen eller att de har svårt att titta på ljuset.

3. Gnuggar sig ofta i ögonen

Håll koll på om ditt barn ofta gnuggar sig i ögonen och klagar på att ögonen känns trötta. Detta uppstår ofta när barnet måste koncentrera sig och titta på något en längre tid.

4. Har svårt att sitta stilla och koncentrera sig

Barn som har svårt med koncentrationsförmågan och att sitta still t ex när hen ska göra sina läxor kan i själva verkat ha problem med synen. Barn som ser dåligt kan även beskriva att de tycker att siffror och bokstäver flyter ihop.

5. Täcker för ett av ögonen när hen ska fokusera

Var uppmärksam om barnet täcker för ett öga för att fokusera på ett objekt. Barn som har problem med synen kan ibland försöka fokusera genom att stänga ena ögat eller luta huvudet på sned för att försöka se bättre.

6. Är klumpig och har problem med finmotoriken

Synen och motoriken är sammankopplade så barn med synproblem har ofta svårt att samordna sina rörelser. Det kan t ex vara att barnet stöter i olika saker som t ex möbler, ofta spiller med mat och dryck eller har svårt att fånga en boll.

7. Barnet vill hålla saker nära

Om ditt barn ofta sitter med mobilen, surfplattan eller boken väldigt nära kan det vara ett tecken på att hen har problem med synen. Ofta har barnet svårt att förstå och förklara detta själv men du kan t ex fråga om hen upplever obehag vid läsning på lite längre avstånd.

8. Ofta kisar med ögonen

Om ditt barn ofta kisar kan det vara ett tecken på synfel och att ögonen är överansträngda. Ett annat tecken kan vara att barnet skelar eller att bägge ögonen inte hänger med i en rörelse.

9. Har problem att se saker på avstånd

Om barnet behöver anstränga sig för att se saker på avstånd kan det vara ett tecken på synfel. En vanlig sak att håll utkik efter är om barnet ofta närmar sig TV:n och gärna ställer sig rakt framför.

Boka synundersökning nära dig

Skriv 2 eller flera bokstäver för resultat. När det finns resultat, använd upp och nedåtpil pil för att välja. För användare med touch skärm, kan du antingen trycka direkt eller använda swipe-funktionenInga resultat hittades. Använd nedåtpil för att dela din nuvarande plats.