Synbesiktningen - Sveriges största syntest

Välkommen till Synoptik för att testa synen – för säkerhets skull! Varje år kör närmare 700 000 bilister med olaglig syn i Sverige, och tillsammans med Bilprovningen vill vi på Synoptik uppmärksamma vikten av god syn i trafiken.

Under oktober månad, då mörket gör intåg på riktigt, erbjuder vi landets bilister att snabbt och enkelt testa sin syn i valfri Synoptikbutik runtom i landet för att se om de har tillräckligt god syn för att köra säkert i trafiken.

Syntestet* kostar ingenting och du blir inte av med körkortet om det visar sig att du har olaglig syn (vilket innebär att de inte skulle få ta körkort i dagens läge), då blir du istället rekommenderad att genomgå en fullständig synundersökning av våra legitimerade optiker. 

Tillsammans med Bilprovningen har vi även möjlighet att erbjuda landets bilister att få sin syn testad i samband med att de besiktar bilen. Samarbetet kommer i år att genomföras den 12 oktober. Längre ner på sidan hittar du information om vilka 27 av Bilprovningens stationer som erbjuder detta. 

För femtonde året i rad genomför vi det här initiativet tillsammans med Bilprovningen. Var med och gör våra vägar säkrare. Välkommen till Synoptik.

Om Synbesiktningen

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Projektet har genomförts 14 år i rad och resultatet för 2022 års undersökning visar att 10 procent av förarna har en syn som är direkt olaglig, vilket innebär att de inte skulle få ta körkort i dagens läge. 88 procent av bilisterna svarar att de tycker att det borde vara lagstadgat med synkontroller för bilister i samband med körkortsförnyelsen som sker vart tionde år.

Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

För fjortonde året i rad genomförde vi i oktober 2022 syntester och samlade in svar på attitydfrågor gällande trafik och syn. Totalt har cirka 30 000 syntester genomförts sedan starten. 2022 svarade 1 896 bilister på attitydfrågor och 1 376 testade sin syn. Resultatet redovisas nedan.

* Syntest avser gratis screening.

Se hur det är att köra bil med dålig syn - gränsen för körkortskrav