Ögoninflammation – Symptom och behandling

Lider du av kliande ögon, varbildning eller svidande ögon? Då kan det röra sig om en ögoninflammation. Symptomen kan variera och sjukdomen kan påverka alla – såväl vuxna som barn. Oavsett vilken typ av inflammation du har finns det hjälp att få och sätt att lindra symptomen.

0

Inflammation i ögat kan ta sig i uttryck på olika sätt och kan sätta sig på olika delar av ögat så som ögonlocksinflammation (blefarit) och ytlig inflammation (episklerit). Varje besvär har sina egna specifika symptom, orsaker och behandlingar som spänner från mild och lättbehandlad inflammation till de som kan orsaka permanenta ögonskador. Om du upplever någon form av inflammation, smärta eller obehag i eller kring dina ögon är det viktigt att kontakta en optiker.

Ögoninflammation hos vuxna 

En ögoninflammation kan yttra sig på många olika sätt, men röda och svullna ögon som klibbar ihop om nätterna och kliar om dagarna är vanliga symptom. Ögoninflammation kan smitta och därför är det viktigt att hålla god hygien. En inflammation eller infektion i ögat kan hålla i sig från några dagar upp till ett par veckor beroende på om det handlar om bakterier, virus eller allergi. Hur länge en ögoninflammation smittar beror på vilken typ av inflammation du har.

Ögoninflammation hos barn

Barn får enkelt ögoninflammationer, många gånger i samband med förkylning. Ögat ser vanligtvis svullet ut och barnet kan uppleva en skavande känsla. Var brukar rinna från ögat och leda till att det klibbar ihop, speciellt på morgonen. Virus eller bakterier är det som vanligtvis infekterar ögat hos barn och inflammationen är ögats sätt att försvara sig mot infektionen.

Spädbarn har ofta gulaktigt sekret i ögonen då deras tårkanaler är trängre än hos större barn och vuxna. När det handlar om en faktisk ögoninflammation hos spädbarn med mycket var bör du dock ta kontakt med vården. Barn med ögoninflammation bör inte vara på förskolan eftersom det är mycket smittsamt, samt att ögat måste tvättas flera gånger per dag.

Om ditt barn får ögoninflammation bör du göra följande:

  1. Tvätta bort varet med papper eller bomull fuktad med ljummet vatten
  2. Tvätta från den yttre till inre ögonvrån
  3. Lägg en blöt bomullstuss på ögat för att lösa upp intorkat var

Behandling av ögoninflammation

En ögoninflammation orsakad av virus läker oftast ut av sig själv efter fem till tio dagar. Även en bakteriell ögoninflammation försvinner inom en till två veckor. Därför är det många gånger inte aktuellt med behandling. Dock kan en del bakteriella ögoninflammationer behandlas med antibiotika. Om ditt barn inte blir av med ögoninflammationen inom fem dagar eller om den är mycket kraftig bör du kontakta vårdcentralen.

Det finns vissa saker du bör undvika att använda vid ögoninflammation, linser och smink är två av dessa saker. Det är viktigt att dina ögon får vila för att undvika återkommande inflammation. När det kommer till behandlingen finns det receptfri salva mot ögoninflammation som du kan köpa på Apoteket. Den både lindrar och gör att inflammationen läker ut snabbare. Det finns även receptfria ögondroppar som kan hjälpa vid besvären.