Ögoninflammation – Symptom och behandling

En ögoninflammation kan uppstå hos såväl vuxna som barn och vanliga orsaker är allergi, virus eller bakterier. Ögoninflammation symptom är varierande, men de vanligast förekommande är kliande ögon, var i ögat som leder till att det klibbar ihop samt att ögat kan svullna, svida och göra ont. I Sverige och andra i-länder rör mellan en och fyra procent av alla besök till husläkare inflammation i ögonen. Vanligtvis är det bindhinnan, ögats yttersta hinna, som drabbas, vilket då kallas konjunktivit på fackspråk. Normalt sett förekommer det bakterier i ögat som inte orsakar problem, då tårvätska och celler skyddar mot dem. Om bakteriefloran rubbas, genom att du exempelvis petat dig i ögat, ökar risken för inflammation och infektion.

0

Ögoninflammation hos vuxna 


En ögoninflammation hos vuxna kan yttra sig på olika sätt men röda, svullna ögon som klibbar ihop om nätterna och kliar om dagarna är vanliga symptom. Självklart kan ögoninflammation smitta och därför är hygienen viktig både för dig och personer som du kommer i kontakt med. Huruvida du kan jobba med ögoninflammation beror på vad du arbetar med, inom exempelvis vård och barnomsorg rekommenderas det att du stannar hemma för att undvika smittspridning. En inflammation eller infektion i ögat kan hålla i sig från några dagar upp till ett par veckor beroende på om det handlar om bakterier, virus eller allergi. Hur länge en ögoninflammation smittar beror på vilken typ av inflammation du har.

 

Olika orsaker till ögoninflammation är: 

• Luftvägsvirus

• Bakterier på hornhinnan eller bindhinnan

• Klamydiabakterier

• Allergier


Ögoninflammation hos barn och bebis 


Barn får lätt ögoninflammationer, många gånger i samband med förkylning. Ögat ser vanligtvis svullet ut och barnet kan uppleva en skavande känsla. Var brukar rinna från ögat och leda till att det klibbar ihop, speciellt på morgonen. Virus eller bakterier är det som vanligtvis infekterar ögat hos barn och inflammationen är ögats sätt att försvara sig mot infektionen. Spädbarn har ofta gulaktigt sekret i ögonen då deras tårkanaler är trängre än hos större barn och vuxna. När det handlar om en faktisk ögoninflammation bebis har med mycket var bör du dock ta kontakt med vården. Barn med ögoninflammation bör inte vara på förskolan eftersom det är mycket smittsamt, samt att ögat måste tvättas flera gånger per dag.

 

En ögoninflammation hos barn bör skötas på följande sätt: 

 

1. Tvätta bort varet med papper eller bomull fuktad med ljummet vatten

2. Tvätta från den yttre till inre ögonvrån

3. Lägg en blöt bomullstuss på ögat för att lösa upp intorkat var


Behandling av ögoninflammation 


En ögoninflammation orsakad av virus läker oftast ut av sig själv efter fem till tio dagar. Även en bakteriell ögoninflammation försvinner inom en till två veckor. Därför är det många gånger inte aktuellt med behandling. Dock kan en del bakteriella ögoninflammationer behandlas med antibiotika. Om ditt barn inte blir av med ögoninflammationen inom fem dagar eller om den är mycket kraftig bör du kontakta vårdcentralen. Om du kan fortsätta träna med ögoninflammation beror på hur du mår i övrigt. Viktigt är då att du bör undvika att peta dig i ögonen samt situationer där du riskerar att smitta andra. Du bör tvätta ögonen med ljummet vatten på en bomullstuss eller mjukt papper och du ska alltid tvätta från den yttre till den inre ögonvrån.


Det finns vissa saker du bör undvika att använda vid ögoninflammation linser och smink är två av dessa saker. Det är viktigt att dina ögon får vila vid ögoninflammation för att undvika återkommande ögoninflammation. När det kommer till behandlingen finns det receptfri salva mot ögoninflammation som du kan köpa på Apoteket. Den både lindrar och gör att inflammationen läker ut snabbare. Det finns även receptfria ögondroppar ögoninflammation kan botas med och de fungerar som salvorna. En ögoninflammation huskur är att tvätta med koksaltlösning istället för ljummet vatten, du kan göra egen koksaltlösning hemma. Många rekommenderar också att du byter örngott varje dag eftersom risken finns att bakterierna eller viruset annars finns kvar på din kudde. Sist men inte minst är hygienen otroligt viktig.


FAQ


Hur länge har man ögoninflammation? 


En ögoninflammation kan vara i upp till två veckor beroende på vad som orsakat den och vanligtvis läker den ut av sig själv. Barn som haft besvär i fler än fem dagar kan få behandling från vårdcentralen. Bakteriell ögoninflammation kan kräva antibiotikabehandling.

 

Hur smittar ögoninflammation? 


Ögoninflammation orsakad av virus kan smitta genom luften om den drabbade nyser eller hostar. Virus- och bakterieorsakad ögoninflammation smittar även via direktsmitta, vilket innebär att om du kliar dig i ögat och sedan rör vid något kan nästa person som vidrör ytan smittas.


Hur länge smittar ögoninflammation? 


Hur länge en ögoninflammation smittar beror på vilken typ av inflammation det är. Typen som orsakas av virus är mycket smittsam och så länge ögonen vätskar kan du räkna med att det smittar. Därför är hygienen extremt viktig för att minska smittspridningen.