Sportglasögon

68 Resultat
Relevans

Sportglasögon hos Synoptik

Utförsåkning i pudersnö, långfärdsskridskor över en frusen sjö eller fiske ute på de stora haven? Oavsett vilka intressen du har kan ett bra par solglasögon göra upplevelsen bekymmersfri. Här ger vi dig några generella tips på vad du kan tänka på när du väljer dina sportglasögon.

Det är inte mycket som går upp emot en härlig friluftsaktivitet där man antingen passar på att umgås med de man gillar eller får välbehövlig egentid. Oavsett vilken aktivitet som faller dig i smaken är det viktigt att under såväl sommar som vinterhalvåret skydda ögonen från solens starka strålar och dess reflektioner. Inte nog med att du på så sätt tar hand om dina ögon, du presterar även bättre om du undviker störande bländningar.

Tips kring sportglasögon

Det finns många egenskaper hos sportglasögon som gör de lämpliga för dig med en aktiv livsstil. Först och främst kan nämnas att om du ägnar dig åt en aktivitet eller sport där det finns en risk att glasögonen skulle falla av, då rekommenderar vi att glasen är av polykarbonat. Det är ett material som främst används till skyddsglasögon för att skydda mot stänk och farliga kemikalier. Det som gör materialet särskilt lämpat till sportglasögon är att det är i ett mjukt material och därmed i princip okrossbart. Hitta rätt sportglasögon för dig

Ett annat generellt tips som gäller till de flesta aktiviteter är att sportglasögonen helst ska vara lätta, sitta bra och följa huvudet och ansiktets form, med andra ord bör de vara välvda. Det är även en fördel om de är halksäkra, det vill säga att de är gummerade bakom öronen så att de sitter på plats. Beroende på vilken sport du utövar kan du behöva lufthål på övre delen av glasögonen så att de inte immar igen.

Egenskaper hos sportglasögon

Det finns flera olika glasegenskaper som gör sig särskilt bra i ett par sportglasögon. Nedan listar vi ett par att hålla koll på.

  • Polariserat glas skyddar ögonen från samt tar bort bländningar från vatten, snö och vägar. Är särskilt lämpade vid ljusa väderförhållanden. De är dock inte väl lämpade vid kvällsträning eller kvällskörning då de i regel är mörkare än vanligt glas. Är exempelvis bra vid skidåkning.
  • Spegelglas reflekterar bort solljuset och för att du blir mindre bländad. Funkar exempelvis bra om du är och fiskar till sjöss.
  • CE-märkt glas är viktigt då de CE-märkta glasen ger fullgott skydd mot solens skadliga UV-strålar. Alla solglasögon hos Synoptik är CE-märkta.

Glasfärg i sportglasögon

När det kommer till vilken färg man bör ha på glasen finns det olika rekommendationer beroende på vilken aktivitet eller sport du utövar. Här ger vi dig några generella tips på vad du ska tänka på när du väljer färg på glasen.

  • Röda glas passar vid skiftande väder med växlande ljusförhållanden och ger bra kontrast. Passar exempelvis perfekt vid cykling.
  • Gråa glas dämpar solens reflektioner, ger en neutral färgåtergivning och är bra i ljusa förhållanden. Funkar bland annat bra i skidbacken med även på stranden.
  • Bruna glas är så kallade allround-glas som funkar i olika situationer och ljus, exempelvis i stadsmiljöer.
  • Blåa glas släpper igenom de korta våglängderna i UV-spektrat vilket kan vara skadligt för våra ögon. Men om du väljer blått spegelglas blir det i stället en reflektion och du upplever omgivningen som tydligare och behagligare.

Mer information om vilken färg man ska välja på glas hittar du här.

Sportglasögon för skidåkning och vattensport

Under aktivitet vid högre solstrålning (exempelvis vid vatten eller snö) välj gärna mörkare glas. Välj gärna spegelbeläggning på glasen alternativt polariserande glas vilka minskar bländande och irriterande ljus som reflekteras från våt snö eller vatten. På det hela taget blir det en mer behagligt omgivningsljus. På så sätt blir din aktivitet säkrare och bekvämare samtidigt som du tar hand om dina ögon.

Ett tips om du ska ut i skidbacken är att undvika rosa glas, de har en tendens att förstärka konturer. Det viktiga är att istället få bort solens reflektioner på omgivningen. Även här är det bra att ha välvda och gummerade sportglasögon, på så sätt minskar du risken att få in störande ljus från sidorna av solglasögonen samt att du minimerar risken att de ska trilla av under åket.

Sportglasögon för löpning och cykling

Väl ute på löpspåret vill du inte att dina sportglasögon ska vara för tunga eller ha ett glas som gör att du bländas och måste anstränga ögonen. Om du ger dig ut på en runda året runt rekomenderar vi att du har ett par bågar med utbytbara glas för att kunna anpassa glasen efter olika väder- och ljusförhållanden. Om det är ljust och soligt bör du ha mörkare glas såsom bruna, grå eller gröna. Om du vill förstärka kontrasterna eller ge dig ut i spåret tidig morgon eller sen eftermiddag kan du välja gula glas.

För dig som gillar att cykla är det först och främst viktigt med ventilationshål i glasen och du bör även välja fotokromatiska glas som justerar färg automatiskt: de mörknar när det är ljust och tvärtom. Med fotokromatiska glas behöver du inte stanna upp för att byta glas – det löser sig självt. Gröna glas funkar bra i miljö med mycket grönska. Ägnar du dig åt mountainbike kan du med fördel välja orange färg på glasen då de är kontrasthöjande.

Sportglasögon för golf

När du spelar golf är det bra att välja enkelslipade glas, det har att göra med att du skiftar fokus när du är ute på golfbanan. Du vill se bollen helt enkelt, vilket kräver hög prestanda i en given situation. Även grönt glas funkar då det är en miljö med vanligtvis mycket grönska och i en sådan miljö är gröna glas något kontrasthöjande.

Sportglasögon från Oakley

I vårt sortiment hittar du ett brett utbud av sportglasögon från Oakley – en av världens mest populära varumärken när det kommer till aktiva solglasögon och sportglasögon. Oakley utmärker sig med sin innovativa design och testar sina glasögon och solglasögon under extrema väderförhållanden för att säkerställa att du har skarp syn i alla förhållanden.

 

HITTA DIN NÄRMASTE BUTIK