Linsvätska

Linsvätska är ett måste för alla som bär kontaktlinser av olika slag. För att kunna använda dina linser på ett hygieniskt och säkert sätt och slippa problem med dem är det viktigt att hantera och underhålla dem ordentligt. En stor bidragande faktor i denna skötsel är såklart linsvätskan. Det finns många olika typer av linsvätskor som är framtagna för olika sorters kontaktlinser. Även om du använder dig av endagslinser och alltså inte behöver rengöra och förvara dina linser kan det vara skönt att ha en saltlösningsvätska som kan användas för att spola bort smuts i dem eller återfukta ögonen om de blir för torra och linserna skaver

Se linsvätskor

 

Linsvätska på flyg

Det går alldeles utmärkt att ta med sig linsvätska ombord på planet när du ska ut och resa. De normalstora förpackningarna måste naturligtvis packas ner i det incheckade bagaget i enlighet med flygbolagens regelverk. Idag är detta dock inte något problem då det säljs linsvätska i mindre förpackningar som är speciellt anpassade för att transporteras i handbagaget. De brukar i allmänhet innehålla mellan 50 och 100 milliliter vätska - vilket accepteras av flygbolagen. Luften i flygkabinen är ofta väldigt torr så det är bra att ha med sig en reseförpackning linsvätska och ett förvaringsetui för att ha möjlighet att ta ut linserna under flygningen om ögonen skulle bli alltför irriterade.

  • Ta med linsförvaring så du kan ta ut linserna under flygningen vid behov.
  • Använder du glasögon ta med dessa att kunna byta med.
  • Kontrollera flygbolagets regler för vätskemängd i handbagage.

Linsvätska för torra ögon

Upplever du att dina ögon kliar och svider eller att linserna skaver? Det kan bero på att dina ögon är för torra. Vi är alla olika individer och även våra ögon fungerar olika och har olika behov av syretillförsel. Det finns många faktorer i vardagen som påverkar oss och kan leda till torra och irriterade ögon. En dammig miljö, torr luft eller långvarigt datoranvändande är några exempel. Om du har problem med torra ögon rekommenderar vi dig att rådfråga din optiker om olika alternativa linsvätskor som kan lösa problemet. Det går oftast bra att använda ögondroppar även om du bär linser men säkerställ att dropparna är kompatibla med kontaktlinser. Tänk också på att:

  1. Rengör noggrant linser, förvaringsetui och tvätta alltid händerna innan du hanterar dina linser.
  2. Byt linser regelbundet.
  3. Testa olika linstyper och linsvätskor i samråd med din optiker.

Vad är linsvätska egentligen?

Att använda linsvätska är något som är helt naturligt för linsbärare, men vad består linsvätskor egentligen av? Linsvätskorna på dagens marknad har alla olika sammansättning och passar därför olika bra med linser gjorda av olika material. Basen för nästan alla linsvätskor, och deras största beståndsdel, är dock den samma. Denna bas är enkelt uttryckt en koksaltlösning. En koksaltlösning är en steril vätska bestående av 0,9 % natriumklorid (salt) och vanligt vatten. Salthalten är specifik och viktig eftersom den är samma som förekommer naturligt i våra kroppar. Blandningen kokas upp, lämnas sedan för att svalna och är därmed klar att användas. Så teoretiskt sett skulle du kunna producera denna vätska själv hemma i ditt kök.

Kommersiella linsvätskor innehåller dock ytterligare ingredienser som underlättar ditt linsanvändande. Ämnen som brukar tillsättas är bland annat tensider, elektrolyter, proteinavlägsnare, kelatbildande medel och smörjmedel. Dessa ämnen bidrar med olika egenskaper. Smörjmedlet gör så att linsen kan röra sig över ögats yta utan att skava och störa. Kelatbildande medel och proteinavlägsnare avlägsnar beläggningar och forslar bort ämnen som annars kan fastna på linsen och orsaka obehag. En viktig sak att komma ihåg är att aldrig blanda två olika linsvätskor. Vätskornas olika sammansättningar kan skapa oväntade reaktioner och skada linserna, eller ännu värre dina ögon. Så se till att alltid bara använda en sorts linsvätska i taget för att vara på den säkra sidan och för att undvika problem.

BOKA SYNUNDERSÖKNING

FAQ om linsvätska

Vilken linsvätska ska jag välja?

En linsvätska som fungerar för dina linser. Information finns på förpackningen. Om du är osäker - rådfråga din optiker!

Hur länge kan jag använda min linsvätska?

Linsvätska ska vara steril och den egenskapen avtar kontinuerligt efter att flaskan öppnats. Använd inte linsvätska efter angivet utgångsdatum.

Finns det speciell linsvätska för hårda linser?

Det finns olika typer av linsvätska som är anpassade för en specifik typ av lins, det gäller även för hårda linser.