Översynthet (hyperopi)

Översynthet (Hyperopi) innebär att det är svårare för ögonen att fokusera på objekt framförallt på nära håll men kan även ge besvär på långt håll. Läs mer om orsaker, symptom och lösningar samt vad du som förälder bör tänka på om du misstänker att ditt barn är översynt.

- 4 Minuters läsning

Vad är översynthet? 

Om du kan se bra på långt håll men alla objekt nära dig blir suddiga är det ett klassiskt tecken på vad som vanligen kallas översynthet eller i folkmun långsynthet. Den latinska termen är hyperopi

Översynthet innebär att det är svårare för ögonen att fokusera på objekt på nära håll än på avstånd. Detta försvårar vardagliga aktiviteter som att läsa, skriva eller sitta framför en datorskärm och det kan leda till ögontrötthet och/eller huvudvärk. 

Vad orsakar översynthet? 

Översynthet, eller hyperopi är ett vanligt förekommande synfel som även kan vara ärftligt. Om du tror att du har hyperopi är det inget du ska oroa dig över för mycket. Du kan besöka en av våra optiker i våra butiker för att lära dig mer om dina behandlingsalternativ. Om du är översynt kan glasögon eller kontaktlinser vara en enkel lösning.

Ljusstrålar kommer in i ögat genom hornhinnan, den främre delen av ögat. Efter detta färdas ljuset genom pupillen till ögats lins. När en person är översynt så passerar ljusstrålarna hornhinnan och linsen, så att de landar i en punkt bakom näthinnan. Detta kan resultera i suddig syn när man tittar på närliggande objekt.

Det finns två olika orsaker till översynthet (hyperopi):

Axiell hyperopi
Avståndet mellan framsidan av ögat (hornhinnan) och baksidan av ögat (näthinnan) är för litet, vilket får ljusstrålarna att fokuseras bakom näthinnan.

Refraktiv hyperopi
Hornhinnan eller ögonlinsen är för platt, så att ljusstrålarna inte "bryter" tillräckligt, vilket får ljuset att fokuseras bakom näthinnan

Symptom på översynthet 

Personer med översynthet kan vanligtvis se föremål på avstånd tydligt, men kämpar mer desto närmare de kommer ett objekt. Beroende på hur stort synfelet är, kan till och med ett föremål några meter bort vara suddigt.

Riskfaktorer för översynthet kan inkludera en familjehistoria med tillståndet, vissa mediciner och diabetes.

Symtom på översynthet inkluderar astenopi, suddigt seende och huvudvärk, där astenopi ofta är det första och mest märkbara symptomet. Vissa personer med översynthet kan uppleva svårigheter med djupseende eller att se med båda ögonen, och vissa barn kan uppleva dubbelseende som ett resultat av att försöka fokusera. Ibland kan symptom inkludera att kisa eller rinnande ögon.

Några av de första tecknen hos barn kan vara att de klagar på att de inte kan läsa läroböcker i skolan, har svårt att rita eller sätta pärlor på ett snöre, får trötta ögon av att titta på en skärm eller i vissa fall lider av inlärningssvårigheter. Generellt kan man säga att barnet undviker närarbete.

Misstänker du att du är översynt? Boka en tid hos några av våra erfarna och leg. optiker.

Översynthet hos barn och äldre 

Barn med mild till måttlig översynthet kan se både på nära och långt håll utan korrigering eftersom musklerna och linserna i ögonen kompenserar för översyntheten. Har ett barn kraftig översynthet och svårt att kompensera för detta är det viktigt att det upptäcks och korrigeras i tid. 

När vi blir äldre, ofta kring 40-årsåldern, avtar ögats ackommodationsförmåga och då påverkas även avståndskärpan för de med översynthet. När du drabbas av ålderssynthet (presbyopi) är det också vanligt att du blir översynt. Om du är översynt och presbyop så behöver du progressiva glasögon eller kontaktlinser för att korrigera båda synfelen. 

 

Att behandla översynthet (hyperopi): Vilka är dina alternativ?

För vissa människor kan det vara en lättnad att lära sig vad som har orsakat deras huvudvärk och astenopi och att det finns flera effektiva behandlingsalternativ tillgängliga.

Hyperopi eller översynthet orsakas av att ljusstrålarna fokuseras på en punkt bakom näthinnan, vilket får föremål att se suddiga ut eller ur fokus på nära håll. Detta tillstånd kan vara medfött men det är vanligare att det inträffar senare i livet. Många människor kan korrigera synen själva, genom att kisa eller anpassa ögonmuskulaturen. Det kallas för ackommodation. Ackommodation kan få din syn att kännas skarp men du kan fortfarande uppleva symptom relaterade till översynthet som astenopi och huvudvärk.

När man tittar på behandlingar mot översynthet finns det olika alternativ. Din optiker kan berätta om vilka orsaker, symtom och behandlingar som finns för översynthet, och kan ge dig råd om vilken behandling som kommer att passa dig bäst, baserat på din livsstil, din budget och din allmänna hälsa.

Här är några behandlingsalternativ vid översynthet (hyperopi):

Glasögon

En av de vanligaste behandlingarna vid översynthet är glasögon. Efter en synundersökning får du reda på om du har ett synfel och hur stort det är. Dioptritalen är de siffror som används för att mäta styrkan av synfelet. Vid översynthet är dioptritalen positiva. En positiv lins kommer att omdirigera ljusstrålarna så att de landar exakt på din näthinna, så att du kan se skarpt.

Fördelarna med glasögon är att det är en snabb lösning, det blir ingen återhämtningstid och de är enkla att justera då ditt synrecept naturligt förändras med tiden. För de flesta är anpassning till glasögon bara en fråga om att bära dem i några dagar.

Kontaktlinser

För vissa människor är kontaktlinser ett bra sätt att behandla översynthet, särskilt om de är väldigt översynta. Fördelen med kontaktlinser är att de kan användas när man utövar sport och att de är så gott som osynliga. Det finns ett antal alternativ när det kommer till kontaktlinser. Beroende på din ögonhälsa och personliga preferenser kommer din optiker att ge dig råd anpassade efter dina behov. Några exempel på olika linser är endagslinser eller återanvändbara linser. De sistnämnda kan användas i antingen två veckor eller en månad (beroende på typ), men kräver daglig rengöring.

Kontaktlinser kan även användas av barn beroende på deras ålder och mognad. Det är viktigt för användare av kontaktlinser att alltid ha minst ett par glasögon.

Laserbehandling vid översynthet

Ett annat behandlingsalternativ är laserkirurgi, det är dock inte ett botemedel mot översynthet. Som med alla ingrepp varierar återhämtningstiden och det kanske inte passar alla. Vanliga typer av laserbehandlingar inkluderar PRK, LASIK och LASEK, som alla kan vara effektiva för att behandla översynthet.

Boka en synundersökning


Boka en tid för synundersökning och träffa en av Synoptiks legitimerade optiker för att få den hjälp du behöver.