Linser som skaver

Många linsanvändare upplever från ibland att deras linser skaver. Det är såklart otroligt obehagligt och irriterande, tänk dig bara hur det skulle kännas att ständigt ha ett litet gruskorn som skaver och kliar i ögat. Det ska inte heller behöva vara på det sättet, att bära linser ska inte irritera - det ska inte kännas alls. Om du har nya linser som skaver kan det bero på många olika saker. Kanske är det bara så att du inte är van att bära linser och det tar ett tag för ögonen att acklimatisera sig eller så är linserna inte korrekt inpassade. Om problemet kvarstår rekommenderar vi att du uppsöker en optiker för att identifiera och lösa problemet.

Linser skaver i början

Det är inte ovanligt med linser som skaver i början av användandet. Oftast beror obehaget faktisk just på detta, att du inte är van vid de nya linserna. Men om du använt linser förut och inte bytt tillverkar eller modell så ska linserna inte skava. Då beror problemen på något annat. Om det är ett problem som uppstår tillfälligt kan det bero på en yttre faktor. Det kan röra sig om dammig och smutsig luft i din omgivning eller att temperaturen är väldigt hög eller låg. Om din allmänna hälsa påverkar också. Om du till exempel känner dig krasslig, lider av pollenallergi eller är uttorkad påverkas såklart även ögonen.

  • Ge dig själv lite tid att vänja dig med linserna
  • Försök identifiera orsaken till irritationen. Kan den vara en utomstående faktor?
  • Uppsök en optiker om problemen kvarstår.

Toriska linser skaver

Toriska linser är den typ av linser som ordineras till personer som lider av astigmatism. Det innebär att hornhinnan eller linsen inte är helt sfärisk utan har vridningar som gör att synskärpan skiljer sig åt i olika delar av ögat. Detta gör att du inte kan använda linser av standardformat utan de måste anpassas specifikt efter det aktuella ögat. Toriska linser tillverkas i alla format, det vill säga mjuka, stabila och även hårda linser. Att säga att toriska linser skaver kan alltså betyda att det är linser av olika hårdhet och stabilitet som skaver. Mjuka linser brukar oftast var enklare att använda och de hårda kan upplevas som de skaver och de kräver oftast en längre anpassningsperiod.

  1. Om dina toriska linser skaver - kontrollera att de verkligen passar dina ögon perfekt.
  2. Upplever du problem - testa en annan typ av torisk lins under en period.

Att linser skaver kan bero på bristande hygien

Förutsatt att du har rätt linser och de är korrekt anpassade efter dina ögon och ditt synfel är det oftast en sak som orsakar problem med skav och irriterade ögon, nämligen bristande hygien. Oavsett om hårda linser skaver eller om mjuka linser skaver, kan problemet vara hygien, istället för exempelvis problem med passformen. Dina ögon är känsliga och om du inte sköter om dem ordentligt kan det snabbt uppstå problem. Små problem i ögonen kan dessutom snabbt bli större och utvecklas till allvarliga hälsotillstånd om de inte tas på allvar. Så var alltid vaksam på hur dina ögon mår och se till att upprätthålla en god hygien när du hanterar dina linser.

Det innebär först och främst att alltid tvätta händerna noggrant innan du vidrör linser eller ögon. Vid insättning och uttagning av linserna ska de sedan rengöras och hanteras i enlighet med optikerns rekommendationer. Förvaringen är också viktig då det är då som djuprengöringen och återfuktningen av linserna sker. Om du slarvar med hygienen, använder fel produkter eller inte avlägsnar all smuts som samlas på linsen under en dags användning kan det påverka lins, hornhinna, tillförsel av syre och tårvätska. Detta kommer ta sig uttryck i form av kliande och skav i ögonen, rinniga eller klibbiga ögon, ögonen kan även upplevas som torra och det kan upplevas svårt att blinka samt att ögonvitorna kan bli röda.

BOKA SYNUNDERSÖKNING

FAQ

Är det vanligt att få linser som skaver i början?

Skavande linser kan förekomma till exempel om du är ovan att ha linser eller om linserna inte passar dina ögon.

Varför skaver mina linser när jag arbetar vid datorn?

Det är vanligt att ögonen besväras framför datorskärmen. Orsaken är att du blinkar mindre och då försämras ögats återfuktning.

Vad kan orsaka att mina linser skaver?

Det finns många saker som påverkar: linsernas passform, den omgivande miljön, dammig och torr luft eller generellt nedsatt allmäntillstånd.