Skötselråd för linser

 

1. Kan jag sola med linser? 
Oavsett om du använder glasögon, linser eller ingenting bör du alltid använda solglasögon när du är i solen för att skydda dig mot UV-strålar. Vi har även linser med UV-skydd.
 

2. Vad ska jag tänka på gällande smink och linser?
Du kan absolut använda smink när du bär linser bara du följer några enkla regler:

• Använd vattenbaserat smink
• Ingen eye-liner på den våta kanten runt ögat
• Sätt i linserna innan du sminkar dig och ta ur linserna innan du tvättar
   bort sminket
• Använd inte mascara med fibrer eller smink som kan stänka in i ögat

Om du känner dig osäker så ta med ditt smink till din närmsta Synoptikbutik så tittar vi igenom det.

3.Kan jag sova med linser?  
Det är mycket enkelt; endast dygnet-runt linser hör hemma bakom slutna ögonlock. Alla andra linser ska tas ut när du sover. Ska du endast vila dig en halvtimme på soffan eller sluta dina ögon på tåget på väg hem kan du dock behålla linserna på.

4. Hur påverkas jag av linser vid trötthet? 
Ögonen kan bli trötta oavsett om du använder linser eller ej. Använder du linser kan tröttheten kännas mer besvärande. Du kan alltid ta ut linserna och ge dina ögon en paus eller så kan du efter råd från din optiker använda fuktdroppar.

5. Vad ska jag tänka på med linser utomlands?
Du kan utan problem ta med dina linser på semester utomlands. Det är en
bra idé att ta med några extra par linser samt dina glasögon. I övrigt ska du vara extra grundlig när du tvättar dina linser.

6. Irriterade ögon eller linser?  
Om ögat känns irriterat så blinka några gånger eller prova att försiktigt knuffa linsen ut på ögonvitan och låt den glida tillbaka av sig själv igen. Känns det fortfarande fel så ta ut linsen och kontrollera eventuella revor eller smuts. Har den revor ska du genast kasta den. Är linsen smutsig eller felvänd så tvätta den med medföljande vätska och prova att sätta in den i ögat igen. Fortsätter irritationen så besök din butik så kommer din optiker att hitta det som är fel.

7. Rodnad, svullna ögonlock, inflammation eller smuts i ögonvrån?
Irritation kan bero på många olika saker. För säkerhet skull ta ut dina linser och ring eller besök din butik så att vi kan kontrollera dina ögon. Är det akut eller om du känner smärta ska du uppsöka en läkare.

8. Torra ögon och linser?
Kontakta din optiker för råd om ögondroppar. Du kan också välja att ta ut linserna helt och ge dina ögon en paus.

9. Kan jag använda linser om jag är förkyld eller sjuk?
Förkylning, feber, inflammation i kroppen är inte bra för linsanvändare. Ta ut linserna och använd glasögon tills du är frisk igen.

10. Vad gör jag om linser rör sig? 
En lins kan aldrig hamna bakom ögat men den kan sätta sig vid ögonvitan. Massera försiktigt den på plats och blinka ett par gånger. Besvärar den fortfarande ska du ta ut den, tvätta den med sterilt saltvatten och sätta in den igen.

11. Om linser går sönder? 
Om en av dina linser spricker, får en reva eller fransat sig i kanten ska du kasta den. 

12. Hur återvinner jag mina linser? 
Linsbehållaren är i hårdplast och ska sorteras i behållare 5 på stationerna. Det man drar av från förpackningen är i metall och ska sorteras med det. Själva linsen ska sorteras under plast.

13.Linser i dammiga miljöer eller vid giftiga ångor?  
Generellt så mår inte dina ögon bra av för mycket damm och giftiga ångor. Du bör inte använda linser i sådana miljöer.

14. När du har funderingar
Sitter inte linserna som de ska, känns de obehagliga eller om du funderar över något annat så kom till oss i butik eller ring så hjälper vi dig.

15. Gå på dina linskontroller 
Den bästa utgångspunkten för ett bra liv med linser är att dina ögon och dina linser fungerar optimalt tillsammans. Under din linskontroll kontrollerar din optiker detta. Vi hjälper dig att hålla ett öga på dina ögon, ger tips och råd om andra linser samt besvarar dina frågor. Under provperioden ska du genomföra minst en linskontroll. Därefter blir du kallad till linskontroll en gång om året.