Ray-ban

Det är svårt att hitta ett mer klassiskt glasögonmärke än Ray-Ban. Med modeller som Wayfarer och Aviator fortsätter Ray-Ban år efter år att vara en favorit bland både glasögonbärare och alla som är på jakt efter ikoniska solglasögon.

Historien om Ray-Ban

Historien om Ray-Ban börjar 1929. De första Ray-Ban-solglasögonen utvecklades på uppmaning av general MacCready i den amerikanska armén. Under 1930-talet flög löjtnant John MacCready ballong för det amerikanska flygvapnet. Hans ögon skadades svårt av det starka solljuset och han fick då idén om att skapa ett par snygga och funktionella solglasögon. Bågen kallades från början Anti-Glare, bländskydd. Den lätta metallbågen väger bara 150 gram och tillverkades med gröna glas för att filtrera bort infraröda- och ultravioletta solstrålar. Bågen blev omedelbart en succé och köptes in till hela det amerikanska flygvapnet och är prototypen till dagens världsberömda Aviator-båge.

Ray-Ban Reverse x Lenny Kravitz

Ray-Ban Reverse x Lenny Kravitz är en hyllning till dig som vågar utmana konventionerna. Modellen kombinerar Ray-Ban’s mest ikoniska former med den legendariska musikern och stilikonen Lenny Kravitz.

Genom att uttrycka innovationsanda och kreativitet driver kollektionen Ray-Ban’s historiska design in i framtiden med dess revolutionerande inverterade solglas.

Utforska Ray-Ban Reverse x Lenny Kravitz i din Synoptikbutik.

Ray-Ban Icons-serien

Under våren 2024 hyllar Ray-Ban sina legendariska bågar som satt tydlig prägling på modet de senaste decennierna. 

Varumärkets status skapades av vår tids största kulturikoner – visionärer som valde Ray-Bans originaldesign och gjorde den till sin egen. 

Ray-Ban presenterar 80 år av passion i fyra olika former: Clubmaster, Round, Wayfarer och Aviator. Ray-Ban Icons bär arvet av de som tänjde på gränserna och skapade världen så som vi ser den idag.

Utforksa Ray-Bans klassiska design hos oss på Synoptik.

Historien om pilotbågen Aviator

Från början låg fokus först och främst på glasens UV-skydd och säkerhet mot infrarött ljus, men snart lade man lika mycket vikt vid komfort och styrka. Redan de första åren lanserade Ray-Ban modellerna Outdoorsman i både den originella pilotmodellen och Wayfarer, modeller som har varit klassiskt moderna under tidens gång. Ray-Ban slog igenom ordentligt första gången i filmen Easy Rider från 1969. Därefter har Ray-Ban varit en aktiv del av filmindustrin. Ray-Bans solglasögon har använts i filmer som Blues Brothers, Top Gun och Men in Black. Framgången med solglasögonen ledde till en glasögonkollektion som utstrålar samma värden och som är trogen den kända Ray-Ban-stilen.

Se utbudet av bågar från Ray-Ban i vår nya online katalog eller besök en Synoptik nära dig. Våra glasögonstylister hjälper dig att hitta Ray-Bans som passar just dig.

Ray-Ban Wayfarer

Ray-Ban Wayfarer – en av de mest klassiska solglasögonmodellerna, lanserades redan 1952. Solglasögonen blev snabbt populära och kunde ses i bland annat filmer och albumomslag. Redan under 1960-talet hade Ray-Ban Wayfarer nått kultstatus då fler berömdheter bar modellen. Populariteten har inte avtagot och är än idag en av de mest eftertraktade modellerna inom solglasögon. Med Ray-Ban Wayfarer adderar du ett klassiskt retrouttryck till din stil.

Våren 2023 introducerar Ray-Ban en uppdaterad version: Mega Wayfarer.

Ray-Ban Mega Wayfarer

Ray-Bans Wayfarer-modell har sedan 1952 burits av de våghalsiga och orädda. Nu har denna tidlösa ikon omarbetats för en ny generation av modiga upptäckare. Mega Wayfarer har extra breda skalmar och tjocka ramar som skapar en djärv profil med attityd.

Ray-Ban Clubmaster

Ända sedan 1980-talet har Ray-Ban Clubmaster satt sin prägel på solglasögonmodet. Designen är baserad på en klassisk ”browline”-form vilket karaktariseras av att den övre delen av glasögonbågen är mycket bredare än den nedre. Reultatet är en kaxig och stilsäker look med hög igenkänningsfaktor. Ray-Ban Clubmaster balanserar elegant mellan tradition och 1980-talets överlastade design och visar att visioner är det första steget mot att omforma och utmana kulturen.

Våren 2023 presenterar Ray-Ban en uppdaterad version: Ray-Ban Mega Clubmaster.

Ray-Ban Mega Clubmaster

I tider av stora förändringar känns det tryggt med stabila ikoner. Med Ray-Ban’s Mega Clubmaster får du en spännande twist på den ursprungliga klassiska clubmastern. I den här oversize-modellen har bågarna en karaktäristisk ram som förstärkts och parats med extra vida skalmar. Med Mega Clubmaster får du en stark och slående look som lyfter din stil till nya nivåer.