Det ska du tänka på när du köper solglasögon

Stora, kantiga – eller färgglada solglasögon? Säsongens trender bjuder på allt från glamour och wellness till forever young. Men den populära accessoaren är inte bara en modedetalj.

– Solglasögon skyddar ögat mot skadliga UV-strålar och förebygger bland annat åldersförändringar i gula fläcken och minskar risken för grå starr, säger Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker på Synoptik.

Nu är sommaren snart här och när solens varma strålar börjar kika fram bakom molnen är solglasögon en given accessoar. Men det finns en del saker att tänka på när du väljer solglasögon för att du ska få så bra skydd som möjligt för dina ögon.

– Det viktigaste är att solglasögonen skyddar dina ögon mot farlig UV-strålning. Därför bör du alltid välja de som är CE-märkta. Då har du ett fullgott skydd, säger Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker på Synoptik.

Ögonsjukdomar

Om du inte skyddar dina ögon mot UV-strålar kan det på sikt leda till ögonsjukdomar som till exempel åldersförändringar i gula fläcken och grå starr. Solglasögon skyddar även mot hudförändringar nära ögat som födelsemärken och malignt melanom.

–Alla solglasögon hos Synoptik är CE-märkta och har 100 procent UV-skydd. Väljer du rätt typ av glas i kombination med bra passform kommer du att få ut maximalt skydd av dina solglasögon, säger Hadjer Aldudjaili.

Se Synoptiks solglasögon här

 

Solglasögon i din styrka

Att kompromissa med sin syn är aldrig roligt, men det behöver du inte göra. Du kan nämligen få solglasögon i din styrka. På så sätt kan du njuta av det soliga vädret och samtidigt se ordentligt.

– Något som många inte känner till är att du kan få solglasögon i din styrka. Då har du alltid fullgott skydd även i solljus, säger Hadjer Aldudjaili.

Boka synundersökning här

Säsongens trender

Förutom att vara det självklara valet när det kommer till att skydda ögonen är solglasögon även en modeaccessoar av rang. Ebba Kleberg von Sydow, journalist och entreprenör, älskar att experimentera med olika uttryck och former när det kommer till glasögon och solglasögon.

– Det är otroligt hur ett par färgstarka bågar kan lyfta en i övrigt klassisk stil, eller hur ett par glittrande eller högblanka bågar kan fungera som ett smycke.

Glamour

En av årets trender är den klassiska glamour-looken. Matta och blanka material möts och vi ser överraskande utskärningar, ultrakorta silhuetter och extrema plattformsskor. Komplettera med over oversize-bågar med glittriga eller guldiga detaljer.

– Jag jublar åt att glamour-looken är tillbaka! Bär solglasögon som andas glamour och sensuella toner. Det här är en trend som flirtar med 1970- och 80-talet, och det gillar vi!

Forever young

Här har vi en trend som på ett subtilt men ändå tydligt sätt blandar den digitala världen med den verkliga i en härlig symbios.

– Du ser överdimensionerade former med digitala tryck i skarpa färger. Det här passar perfekt för dig som gillar att sticka ut lite, att våga ta språnget med din stil.

Läs mer om årets trender här