En av tio bilförare kör med olaglig syn – kolla synen med snabbt syntest

Hösten är här vilket innebär högre krav på våra bilister för att framföra sitt fordon på ett säkert sätt. De senaste 13 åren har det dock visats att 10 procent, motsvarande ungefär 670 000, bilförare kör med olaglig syn. Men det finns ett enkelt sätt att snabbt kolla din syn.

För 14:e året i rad genomför Synoptik i samarbete med Bilprovningen Synbesiktningen – ett initiativ för att uppmärksamma vikten av god syn i trafiken och trafiksäkerhet. Genomgående under alla år är att motsvarande cirka 10 % av alla bilförare kör med olaglig syn, det vill säga att de idag inte skulle klara syntestet för att ta körkort. Samtidigt anser 97 % att de ser tillräckligt bra för att köra bil.

Mer om Synbesiktningen

Idag finns det inget krav på att följa upp sin syn efter att man har tagit körkort vilket i praktiken innebär att man som bilist kan köra sitt fordon med en så pass nedsatt syn så att den kan bli direkt farlig för en själv och sina medtrafikanter. Som privatperson är det inte alltid enkelt att själv inse när ens syn försämras och hur drastisk förändringen kan vara, enligt Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

– Att det är svårt att själv upptäcka synförsämringar, eftersom de ofta kommer gradvis med åldern, bekräftas återigen av fjolårets synbesiktning då över 670 000 förare bevisligen kör med olaglig syn, samtidigt som nästan alla anser sig se tillräckligt bra för att köra säkert i trafiken, säger hon.

Idag finns det ingen lag på synkontroll vid körkortsförnyelse i Sverige, något som går stick i stäv med vad svenskarna vill se. 9 av 10 bilförare, motsvarande nästan 6 miljoner bilister, vill nämligen ha lagstadgad synkontroll vid körkortsförnyelse.

–  Att införa obligatoriska syntester i samband med körkortsförnyelsen tror jag skulle öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Testa din syn – snabbt och enkelt

Känner du igen dig i att du har fått förändrad syn på sistone eller känner någon som kanske borde kolla sin syn? Mellan 3–30 oktober kan du snabbt och enkelt, utan kostnad, göra en synscreening i samtliga Synoptiks butiker. Skulle det visa sig att din syn är otillräcklig för att köra bil rekommenderas du att boka in en tid för synundersökning.

Hitta din Synoptikbutik