ASTIGMATISM – ORSAKER, SYMPTOM OCH LÖSNINGAR

VAD ÄR ASTIGMATISM?

Astigmatism är ett vanligt synfel. Astigmatikers hornhinnor eller ögonlinser har en kupighet som gör att ljus som kommer in i ögat bryts på fel sätt. Ljuset bryts inte ihop till en skarp punkt på näthinnan, oavsett om man tittar på kort eller långt håll. Resultatet är en suddig syn som kan vara mycket ansträngande för ögonen. Astigmatism är dessutom nästan alltid kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet

Som tur är finns det hjälp att få hos legitimerade optiker. Glas för astigmatisk korrektion kallas cylinderglas och kontaktlinserna kallas toriska linser

 

VAD ORSAKAR ASTIGMATISM?

För att kunna se skarpt behöver ljus som kommer in i ögat fokuseras på samma punkt. Då är det viktigt att hornhinnan eller ögonlinsen är rund, som en fotboll, för att ljuset ska brytas på samma sätt oavsett var det kommer ifrån. Krökningen böjer ljuset så att det fokuseras exakt på näthinnan, på ögats baksida.

Har du astigmatism är linsens yta däremot ojämnt formad och ljuset bryts inte korrekt. Ljuset fokuseras inte till en punkt på näthinnan och resultatet är suddig eller förvrängd syn.
Denna ojämna kurvighet kan vara ärftlig, orsakas av en störning i ögats utveckling eller kan ibland utvecklas efter ögonskada eller ögonoperation.

Linsens krökning i ögat kan förändras med tiden, vilket resulterar i en ökning eller minskning av astigmatism. Denna förändring sker ofta i vuxen ålder och kan föregå utvecklingen av naturligt förekommande grå starr. 

 

SYMPTOM PÅ ASTIGMATISM


Försämrad synskärpa 

Ditt synfält och föremål i din omgivning blir suddiga. Det är väldigt ansträngande för ögonen att få ett föremål i fokus.

Huvudvärk och yrsel

Astigmatism följs ofta av huvudvärk eller yrsel. Sitter du till exempel länge framför en datorskärm är det inte ovanligt att dina ögon blir trötta, speciellt om du behöver kisa för att se tydligt. Problemet vid astigmatism är att synsystemet är under ständig belastning. Våra hjärnor och synsystem tycker inte om suddig syn och gör därför sitt bästa för att korrigera felet, utan att lyckas. Detta ger upphov till en ögonbelastning som i sin tur kan leda till kraftig huvudvärk eller yrsel. 

 

GLASÖGON OCH KONTAKTLINSER FÖR ASTIGMATISM

Eftersom astigmatism uppstår från ojämn fördelning av ljusstrålar, korrigeras den när ljusstrålar kan brytas så att ljuset fokuseras på näthinnan. Om du har astigmatism har du ett brett utbud av alternativ för att korrigera ditt synproblem. I samråd med din optiker kan du välja den lösning om bäst motsvarar dina behov. 

Glasögon 

Glasögonen innehåller så kallade cylinderglas som kompenserar för astigmatism. Detta glas ger extra kraft i specifika delar av linsen för att se till att ljuset bryts på rätt sätt i ögonen. 

Kontaktlinser 

Toriska kontaktlinser ordineras vanligen för personer med astigmatism. Toriska linser korrigerar brytningsfelet genom att de är böjda i olika vinklar, anpassade efter ditt öga. 

Personer som dessutom har ålderssynthet (presbyopi), ett naturligt synfel som brukar uppstå i 40-årsåldern, kan behöva progressiva linser (även kallat bifokala linser)

 

BOKA EN SYNUNDERSÖKNING


Boka en tid för synundersökning och träffa en av Synoptiks legitimerade optiker för att få den hjälp du behöver.