Sara om livet som förälder med galukom

Hon föddes med ögonsjukdomen grön starr, och fick operera ögonen när hon bara var några veckor gammal. Nu har Sara Lynard själv blivit mamma.

– Min ögonsjukdom är ingenting som ska påverka min son på något vis, säger hon.

Vid 16 års ålder opererade Sara Lynard bort sitt vänstra öga på grund av glaukom, eller grön starr som det även kallas. Sedan dess bär hon en ögonprotes av akryl, något som alla följare till det växande Instagram-kontot ”Glaukomsara” är väl medvetna om.

Nyligen blev Sara mamma för första gången. Eftersom hon levt hela sitt liv med glaukom har omställningen gått bra.

– Jag känner inte till något annat och har anpassat hela mitt liv efter min ögonsjukdom och min synskada. Jag visste redan innan jag fick barn att jag behöver förbereda mig på diverse utmaningar som kan uppstå grundat i ögonsjukdomen och synskadan, säger Sara.

Under graviditeten behövde hon ha lite extra koll på ögonen och ögonhälsan, och nu när hon har en liten bebis som behöver tas om hand dygnet runt har hon behövt
tänka till lite extra så att hon tar sina ögondroppar med någorlunda jämna intervaller.

– Eftersom jag har haft glaukom hela livet och är ganska snabb med att ta ögondroppar så blir det enklare för mig att hitta lösningar. Om jag inte varit van hade kanske
en sådan detalj varit svårare att hantera.

Sara blir allt oftare kontaktad av föräldrar till barn som har glaukom. Samtalen brukar handla om hur livet påverkas av att ha en ögonsjukdom som glaukom.

– Jag har även kontakt med föräldrar som har någon form av synskada som inte behöver vara grundat i glaukom. Det finns mycket som vi kan lära av varandra. Jag har (intervjun gjordes i januari 2023) bara varit förälder i cirka två veckor, så just nu är det jag som behöver andras tips och erfarenheter innan jag själv kanske har kommit fram till några bra knep.

Hur kommer du förhålla dig till din sjukdom när du ska prata med din son – när han blir äldre?
– Jag kommer göra som jag gör idag med vänner och familj: bara vara jag, vara öppen och prata
öppet. Han kommer säkerligen hänga med mig på något läkarbesök när han är liten, och han kommer inse att mamma inte kör bil. Det kommer vara naturligt för honom att ha en mamma som inte ser som alla andra. Men det är ingenting som ska påverka honom på något vis.

Sara har en ögonprotes och på det andra ögat har hon cirka 25–30 procent kvar av synen. Den största utmaningen, tror hon, blir att orientera sig med sin son.

– Förr har jag bara haft mig själv att reda på. Jag kommer vilja göra många saker med honom, åka på utflykt eller lekland men jag kommer inte att klara av att göra det själv. Jag kommer behöva ha någon med mig om det så är en ledsagare, någon familjemedlem eller vän. Det känns lite jobbigt eftersom jag inte vill vara beroende av någon annan. Jag vill gärna orientera mig i miljöer som jag känner till, annars vill jag gärna ha sällskap av någon som kan vara ett par extra ögon. Men jag
övar och utmanar mig själv hela tiden, och det kommer säkert bli enklare med åren när jag hittar
ett system som fungerar.

Varför är det så viktigt för dig att hjälpa andra som drabbats av glaukom?
– Jag har själv känt mig så ensam och olycklig i min sjukdom, och vad glaukomen och min synskada har ställt till för mig. Jag hade behövt ett forum där jag kunde vända mig till andra; och lufta mina tankar med folk som kanske upplevt liknande saker som jag. Därför vill jag vara tillgänglig att prata med andra som kanske behöver det så som jag en gång behövde det. Och jag behöver det fortfarande idag. Att bygga upp ett kontaktnät som jag har gjort idag via mitt Instagram-konto är värdefullt för mig själv också. Jag får ut så mycket av andra, avslutar Sara.

Vill du veta mer om glaukom? Läs mer om glaukom här eller kontakta din optiker. Våra synundersökningar inkluderar, utöver en vanlig synundersökning, även tryckmätning, synfältmätning och ögonbottenfotografering. På så sätt kan våra optiker i ett tidigt skede hitta tecken på exempelvis glaukom.