Sara Lynard föddes med ögonsjukdomen katarakt, även kallad grå starr, och fick operera ögonen när hon var blott några veckor gammal. Vid 16 års ålder fick hon sedan operera bort sitt ena öga på grund av glaukom, eller grön starr som det brukar heta.
– En teori är att jag fick glaukom som en komplikation efter min andra ögonsjukdom, men detta är inte helt säkert. Oavsett vilket är det en acceptans som jag aldrig kommer helt i mål med, men det blir hela tiden bättre och bättre eftersom allt i livet inte handlar om ögonsjukdomen och synskadan. Jag har lärt mig se andra viktiga och värdefulla saker som betyder mycket för mig, säger Sara.
Sedan hon opererade bort sitt vänstra öga bär hon en ögonprotes av akryl, något som inte påverkar vardagslivet så mycket som många kanske tror.
– Jag har protesen i dygnet runt – och älskar verkligen min protes! Min protesmakare har gjort ett väldigt bra jobb med den. Den sitter väldigt bra och rör sig fint i ögat.
Sara ser ungefär 30 procent på det öga som hon har kvar, och säger sig ha hittat sina verktyg och strategier för att ta sig an vardagen. Hon jobbar heltid, måndag till fredag, vilket gör att veckodagarna oftast består av enbart jobb.
– Eftersom jag har min synskada är jag ofta väldigt trött och behöver vila, ta det lugnt och återhämta mig för att orka arbeta heltid. Något som ger lite guldkant på vardagen är att jag bor i ett kollektiv med tre andra tjejer. Därför blir vardagen lite roligare. Vi äter middag tillsammans, kollar på filmer eller bara sitter och snackar. Det är när jag är på nya ställen, börjar på en ny arbetsplats eller gör någon annan större förändring som synskadan blir mest påtaglig. Men efter några veckor i det nya så anpassar man sig, och då rullar livet på som vanligt.
Har du alltid varit öppen med dina behov när du bytt jobb?
– Ja, jag har alltid informerat om att jag har en synskada. Nu när jag har jobbat i några år har jag en mycket bättre självkännedom om mina begränsningar. Då kan jag nämna dem samtidigt som jag kan säga vad jag behöver för att det inte ska behöva påverka mitt arbete. Jag lyfter fram mina andra styrkor i min personlighet och i mina kunskaper för att inte synskadan ska ta över och vara huvudfokus i hur min arbetsprestation ser ut. Det är ju inte där fokus ska ligga.
Det är viktigt att vara öppen?
– Absolut. Jag tycker att man ska informera för att hjälpa andra att kunna hjälpa dig i situationer då du behöver stöd, men man ska inte heller låta sin funktionsnedsättning tala för vem man är eller bli ens identitet. Det borde inte få ta över och vara det som utmärker dig som person.
Kan du bromsa sjukdomen på något sätt?
– Jag tar ögondroppar dagligen, morgon och kväll, för att stabilisera trycket i ögat. Om jag inte tar dessa droppar går trycket upp. Om jag får ett högt tryck kan detta leda till synskador och i värsta fall blindhet. Därför är det mycket viktigt att jag följer behandlingen.
Vad är den vanligaste missuppfattningen folk har om glaukom?
– Många tror att det bara är äldre som drabbas av sjukdomen. Det stämmer att målgruppen är äldre, men det finns en del unga som också får sjukdomen. Därför är det jättebra om man redan som ung kan undersöka trycket i ögonen. Ett förhöjt tryck upptäcks ofta i samband med en vanlig synundersökning. Då kan man få en remiss till läkarvård och därmed sätta in bra behandling i tid.
För Sara är det viktigt att sprida ordet om glaukom. Det gör hon bland annat genom sitt eget Instagramkonto (glaukomsara).
– Det känns angeläget eftersom det är en sjukdom som är svår att upptäcka. Många tror att man får ont i ögonen och att man känner av den fysiskt, men så är det sällan. Sjukdomen kommer smygandes och när den väl upptäcks kan det ha gått väldigt långt. Jag vill att människor ska förstå vikten av att undersöka sina ögon vid en vanlig synundersökning. Det är verkligen värt det, säger Sara.
Hon beskriver sitt Instagram-konto som ett litet community där det finns utrymme för utbyte av tankar, frågor och kunskap.
– Jag älskar att möta andra människor via mitt konto och jag tror man kan lära sig mycket av varandra. Det behöver inte vara att man själv har en ögonsjukdom. Det kan vara att man vill se livet ur ett annat perspektiv, få en förståelse för hur det är att leva med en synskada, lära sig mer om glaukom eller bara ta del av det jag skriver.
För ett år sedan kom Sara i kontakt med styrelseordföranden för Glaukomföreningen Syd.
– Jag tyckte att det verkade vara en så mysig förening med olika aktiviteter och intressanta föreläsningar, så jag valde att gå med. Jag har även varit engagerad och försökt hjälpa till vid olika aktiviteter som planerats i föreningen. Jag älskar att vara en del av Glaukomföreningen, och den gemenskap som finns där är väldigt värdefull för mig.
Syna ögat/Så här går det till
Synoptiks optiker tar en digital bild med en ögonbottenkamera. Den ger en mycket detaljerad bild på hur ditt öga ser ut inuti.
Med hjälp av en synfältsmätare mäts ditt synfält. Synbortfall kan vara svårt att upptäcka själv och kan bero på skador på näthinnan eller synnerven.
Trycket i ditt öga mäts med en tryckmätare. Tillsammans med resultaten från synfältsmätare och ögonbottenbild kan Synoptiks optiker upptäcka avvikelser från det normala som kan vara tecken på ögonsjukdomar, som tex grön starr. I dessa fall remitteras du vidare till en läkare som kan fastställa en diagnos.
Med hjälp av en så kallad syndator görs en förmätning som ger ett preliminärt besked om vilka styrkor som krävs för att du ska se bra på långt håll. I undersökningsrummet kontrolleras även vilka styrkor du behöver för att se bra på långt och nära håll.
Utifrån resultaten ger Synoptiks optiker råd och rekommendationer om vilka lösningar som just du behöver och pratar om din ögonhälsa och vilka önskemål du har.
Synundersökningen tar inte längre tid än en vanlig synundersökning.
Läs mer om Syna Ögat™ här