Möjligheten att kunna byta glasögon varje år är kanon

Margareta Lunde-Martinson, 60, från Uddevalla har haft glasögon i 50 år och ser det som en självklar del av vem hon är.

- 2 Minuters läsning

Margareta är modeintresserad och glasögonen utgör en central del av hennes outfits – ett intresse som passar perfekt för ett glasögonabonnemang. 

– Att ha fler bågar och dessutom kunna byta ett par glasögon en gång per år är kanon! Det finns så många olika bågar jag vill ha, säger hon.

Margareta jobbar som sjuksköterska, föreläser om bland annat psykisk ohälsa och har ett framgångsrikt Instagramkonto som drivs av inspiration och glädje med fokus på välmående. Där varvas intryck från de natursköna promenaderna med inslag av bland annat mode och glasögon – ett hjälpmedel hon har stenkoll på efter att ha burit glasögon sedan tioårsåldern. Men det var först många år senare som hon fick upp ögonen för glasögon som en oumbärlig modeaccessoar.

– För ungefär 20 år sedan blev glasögon lite roligare, de började komma i olika färger och modeller. Jag har för egen del blivit alltmer medveten om mina glasögon och har börjat se de som smycken, det känns tomt utan dem. Glasögon är en del av mig, säger hon.

Klä upp och klä ner bågarna

Margareta beskriver sig själv som en känslomänniska som klär sig efter humör och dag. Därför har hon ofta med sig flera par outfits när hon är ute i landet och föreläser, och det gäller inte minst glasögonen. Hon väljer ofta ett särskilt par glasögon när hon vill framhäva pondus på scen.

– Då väljer jag ett par stora svarta, kaxig Max Mara-bågar med progressiva glas. Att det är just progressiva glas är viktigt för mig när jag är ute och föreläser då jag växlar mellan att kolla på datorn och publiken. Inte bara det att just de bågarna får mig att se bra, de får mig även att sticka ut, att synas, säger hon och menar att det går att klä upp och klä ner bågarna beroende på vad man vill signalera:

– Av de tre glasögonen jag har kan jag exempelvis förstärka de svarta bågarna genom att ha på mig svart kavaj, svarta byxor och hög klack. Om jag vill tona ner glasögonen kan jag välja att ta på mig helt vanliga kläder.

Fördel med flera par glasögon

Idag har Margareta ett glasögonabonnemang hos Synoptik vilket bland annat möjliggör för henne att välja flera par glasögon i sitt abonnemang. För tillfället har hon i sin glasögongarderob de nämna Max Mara-glasögonen med progressiva glas, ett par solglasögon med styrka i från Burberry samt ett par glasögon som ligger lite utanför hennes comfort zone.

– Det är ett par små nätta, rosa bågar som nästa inte syns. De har varit mina absoluta favoriter, särskilt under sommaren.

Hon säger att det är ett par glasögon hon själv inte hade valt, men när hon var inne i en av Synoptiks butiker fick hon hjälp av en glasögonstylist som tipsade om de rosa Michael Kors-bågarna.

– Jag har ett ganska brett ansikte så jag har alltid haft svårt att hitta bågar som passar mig. Men där fick jag guidning och hjälp av personalen och jag blev supernöjd!

Anledningen till att Margareta valde att börja abonnera på glasögon var just att ha fler par att välja mellan – att kunna vara mer flexibel i vardagen. Med Synoptik All-Inclusive ™ får abonnemangskunder som Margareta nämligen möjlighet att välja olika bågar för olika syften och funktion. Du väljer minst två par och kan välja enkelslipade glasögon, progressiva glasögon, solglasögon som modeaccessoar eller sportglasögon.

– Jag fick faktiskt ett tips av mina kompisar om att testa ett abonnemang, och när jag väl började var jag fast. Det är som ett beroende, säger hon och skrattar.

En av de många fördelarna med glasögonabonnemang är, enligt Margareta, att det ingår kostnadsfria synundersökningar vilket gör att man på ett enkelt och smidigt sätt kan hålla koll på sin ögonhälsa. Dessutom är det ett stort plus att man kan välja att byta glasögon en gång per år, och det gäller samtliga par som ingår i abonnemanget.

– När man som jag haft glasögon så många år tröttnar man till slut på att se sitt ansikte varje dag med samma glasögon, därför är det en fördel att kunna byta en gång per år. Dessutom förändras synen ganska snabbt när man når en viss ålder, så om man hade varit tvungen att köpa nya par varje gång det skett en förändring i ögat hade det blivit en dyr historia.

Hur viktiga är glasögonen som modeaccessoar?

– De förstärker looken. Det handlar om att våga ta ut svängarna och att jag kan beroende på dagsform välja kläder och bågar som reflekterar det. Jag hade gärna haft sex par glasögon, det finns så mycket jag vill testa, säger hon.

Om Margareta

Bor i: Uddevalla med familj

Yrke: Sjuksköterska

Hon arbetar nu i sitt utbildningsföretag Smartbojen Utbildning AB där hon föreläser inom vård och omsorg.

Har Instagramkontot: @margaretalundemartinson

Synfel: Brytningsfel och ser dåligt på långt håll

Glastyp: Progressiva