Så skyddar du barnens ögon mot solen

Sommaren är här och sol och bad står ofta högt på agendan. Solkräm och täckande kläder är vanliga sätt att skydda barnen från solens UV-strålar med. Vad många glömmer bort är att även ögonen är känsliga och kan ta skada om de inte skyddas.

Enligt Stora Synundersökningen*, gjord av Synoptik i samarbete med YouGov, skyddar 34 procent av föräldrarna sina barns ögon med solglasögon. Vilket kan jämföras med att 72 procent av föräldrarna skyddar sina barns hud med solkräm. Barnens ögon är minst lika känsliga som deras hud och behöver därför skyddas mot skadlig UV-strålning.

Enligt Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker på Synoptik, är det viktigt att använda solglasögon redan från tidig ålder för att minska risken för ögonsjukdomar när man blir äldre.

- Barns ögon är inte färdigutvecklade och är därför extra känsliga mot skadliga UV-strålar, precis som deras hud. Deras pupiller är större än vuxnas, viket gör att barns ögon släpper in mer ljus och även mer skadliga UV-strålar, säger Hadjer Aldudjaili.

Exempel på åkommor man kan drabbas av om ögat utsätts för starkt solljus under längre tid är åldersförändringar i gula fläcken, grå starr och hudförändringar nära ögat så som födelsemärken och malignt melanom.

Boka synundersökning

Vad ska jag tänka på när jag väljer solglasögon till barn?

Risken för skador reduceras väsentligt om man använder CE-märkta solglasögon på barnen. CE-märkningen garanterar att de har ett fullgott skydd mot UV-strålning. Passformen ska också vara bra så att solen inte kommer in ovanifrån eller från sidorna.

- Det är extra viktigt med solglasögon när man vistas vid vatten eller i snölandskap som reflekterar ljuset, men även när det är molnigt utsätts ögonen för UV-strålning. Alla solglasögon hos Synoptik har 100% UV-skydd, säger Hadjer Aldudjaili.

Solglasögon för barn

 

Synoptik förklarar - Så skyddar du ditt barns ögon:

  • Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket ger ett fullgott skydd mot skadlig UV-strålning.
  • Se till att passformen är bra och inte släpper in ljus uppifrån eller från sidan. Sitter de bra skyddar de bättre och det är större chans att ditt barn vill använda dem.
  • Använd nackband för att säkra passform på solglasögon till små barn under 5 år.
  • Var extra noga med att bära solglasögon vid sjö, hav och strand där solens strålar reflekteras.
  • Tänk på att man även utsätts för skadlig UV-strålning när det är molnigt.
  • Sök skugga framför allt mitt på dagen.
  • Använd även en hatt med brätte.

Läs mer

 

Stora Synundersökningen från Synoptik är en kvantitativ webundersökning om svenska folkets vanor och attityder kring syn och ögonhälsa gjord i samarbete med YouGov. Under perioden 1–14 april 2021 genomfördes sammanlagt 2722 intervjuer bland ett riksrepresentativt urval av män och kvinnor i åldrarna 18-79 år. Barn i undersökningen avser åldrarna 1-15 år.