Vår värdekedja

Vi strävar alltid efter att öka både effektiviteten och kvaliteten i vår värdekedja.

0

Vi strävar alltid efter att öka både effektiviteten och kvaliteten i vår värdekedja, och som en del av EssilorLucottixa har vi den globala kraften att driva på förändring på riktigt. Detta arbete innefattar naturligtvis att minska vårt totala klimatavtryck och hitta sätt att leverera vad du som kund förväntar dig men på ett smartare sätt. Men det innebär också att ta socialt ansvar, och vara en förebild inom arbetsmiljö och mänskliga rättigheter. 

För samtliga Synoptikbutiker har vi avtal om el från förnybara energikällor, dvs sol, vind- och vatten­kraft. Vi har också LED-belysning i en majoritet av våra butiker och vi arbetar för att samtliga butiker ska ha energibesparande LED-belysning inom en snar framtid.

Det finns många initiativ att driva, eftersom produktvärdekedjan startar vid designen och löper via produktion, transport, butiksupplevelse och slutligen landar i dina händer. Vårt mål är att göra det till en så positiv totalupplevelse som möjligt – för miljön, leverantörer, anställda och dig.

EssilorLuxotticas hjärtefråga är att hjälpa alla människor, världen över, att ”see more and be more”. Alltså att hjälpa människor få en bättre syn som i sin tur hjälper de att kunna vara sitt bästa jag. Det utgör själva kärnan i bolagets värderingar och utgör även grunden för dess integrerade syn på hållbar utveckling. Som en del av bolagets hållbarhetsarbete lanserades ”Eyes on the planet” under 2021 med syfte att göra gott för såväl planeten som för bolagets anställda, dess kunder, konsumenter och samhällen. Våra åtaganden handlar om allt från att bekämpa klimatförändringar till att hantera samt minska vattenanvändning vid produktionsanläggningar, förbättra hälsa och säkerhet på arbetsplatsen och att säkerställa möjlighet för lokala samhällen att engagera sig med egna initiativ. Hållbarhetsprogrammet Eyes on the planet stöder bolagets uppdrag och mål.

Genom att genomföra den antagna hållbarhetsstrategi bidrar bolaget till att uppnå 13 av FN:s 17 mål för hållbar utveckling som utgör 2030-agendan. Dessutom stöder FN:s generalförsamlings resolution om syn, som antogs år 2022, EssilorLuxotticas egen ambition om att ingen människa ska ha okorrigerat synfel inom en generation.

För mer information ta del av EssilorLuxotticas hållbarhetsrapport här.

Säkerställa produkternas kvalitet och säkerhet

Synoptik erbjuder dig som kund modern och funktionell design, tillsammans med högkvalitativa material och säkerhetsfunktioner. Eftersom glasögon är medicintekniska produkter, ser vi till att de uppfyller såväl strikta säkerhetsbestämmelser som dina personliga förväntningar.  

Vårt QARA-team (Quality Assurance Regulatory Assurance) kontinuerligt med att utveckla och förbättra vår globala kvalitets- och regleringsstrategi. Att lära oss av kunder är en integrerad del av denna process, då vi lyssnar och följer din feedback genom att integrera den i våra framtida produkter. På detta sätt får vi rätt feedback från den som påverkas mest av våra produkters kvalitet och säkerhet - dig. 

Vår hållbara glasögonutveckling

Som kund på Synoptik har du tillgång till ett stort sortiment av prisvärda, högkvalitativa produkter från våra egna varumärken inom alla kategorier, bågar, solglasögon och kontaktlinser. Vi erbjuder också ett brett och ständigt ökande sortiment av produkter tillverkade av återvunna material som bara finns hos Synoptik. Våra hållbara varumärken hittar du här.

Produktens livscykel

Trots att glasögon och solglasögon har en lång livscykel och byts ut i genomsnitt vartannat till vart tredje år, försöker vi ständigt hitta sätt att förlänga deras användning för att minska mängden avfall. På detta sätt bidrar vi till att forma bättre konsumtionsmönster.

Synoptik erbjuder ett second-life-program i sina nätverk och samarbetar med icke-statliga organisationer för att samla in och donera begagnade glasögon till människor i nöd. Dessutom donerar vi utgångna men fungerande produkter från vårt lager till organisationer och forsknings- och utbildningsinstitutioner. På så sätt kan vi hjälpa både människor som inte har råd med synkorrigerande hjälpmedel och studenter samt forskare att gå vidare i sina studier. 

Vi på Synoptik samarbetar med biståndsorganisationen Vision for all, där våra butiker samlar in begagnade glasögon som sedan hamnar där de behövs som allra mest. Under åren har över 500 000 glasögon samlats in. Vi tackar för er hjälp att se till att fler människor världen över ser bättre.