ÖVERSYNTHET (HYPEROPI)

VAD ÄR ÖVERSYNTHET?

Om du kan se bra på långt håll men alla objekt nära dig blir suddiga är det ett klassiskt tecken på vad som vanligen kallas översynthet eller långsynthet. Den latinska termen är hyperopi

Översynthet innebär att det är svårare för ögonen att fokusera på objekt på nära håll än på avstånd. Detta försvårar vardagliga aktiviteter som att läsa, skriva eller sitta framför en datorskärm och det kan leda till ögontrötthet och/eller huvudvärk. 
 

VAD ORSAKAR ÖVERSYNTHET?

Dina ögon fokuserar ljusstrålar och skickar bilden av vad du ser till din hjärna via näthinnan, en hinna som sitter längst bak i ögat. Översynthet uppstår när ögat är kortare än normalt eller har en hornhinna som är för platt. Som ett resultat av detta fokuserar ljusstrålarna bortom näthinnan istället för på den. I allmänhet gör det här det möjligt att se avlägsna föremål tydligt, men nära föremål blir suddiga. 

Översynthet är ofta ärftligt, men många barn som får det från sina föräldrar växer ur det. Även om många äldre får problem med översynthet är det inte för att brytningsfelet uppstår med tiden, utan helt enkelt för att ögonens förmåga att fokusera försämras med åldern. Detta leder till att symptomen från långsyntheten träder fram tydligare. 

 

SYMPTOM PÅ ÖVERSYNTHET

Faktum är att nästan alla föds med någon form av översynthet då ögats form inte är helt utvecklat från födseln. I och med att ögats form ändras under uppväxten blir översyntheten oftast svagare och de allra flesta blir så småningom rättsynta, eller så kan översyntheten övergå till närsynthet

I vissa fall märker man inte att man har ett synproblem, men känner att ögonen tröttas ut eller blir ömma under aktiviteter som läsning eller skrivning. Detta beror på att ögonlinsen för svagt översynta människor har en tendens att tillgodose brytningsfelet. Längre perioder av fokus kan dock leda till huvudvärk och trötthet. 

 

ÖVERSYNTHET HOS BARN OCH ÄLDRE

Barn med mild till måttlig översynthet kan se både på nära och långt håll utan korrigering eftersom musklerna och linserna i ögonen kompenserar för översyntheten. Har ett barn kraftig översynthet och svårt att kompensera för detta är det viktigt att det upptäcks och korrigeras i tid. 

När vi blir äldre, ofta kring 40-årsåldern, avtar ögats ackommodationsförmåga och då påverkas även avståndskärpan för de med låggradig översynthet. Även fast symptomen är snarlika skiljer sig översynthet hos äldre från vanlig ålderssynthet (presbyopi) och korrigeras med andra typer av glasögon och kontaktlinser. Det går därför inte att korrigera synen enbart med vanliga läsglasögon. 

 

GLASÖGON OCH KONTAKTLINSER FÖR ÖVERSYNTA

Glasögon och kontaktlinser är ett bra alternativ för översynta och det finns ett flertal alternativ. Glas för den som är översynt kallas plusglas och kontaktlinser kallas pluslinser. 

 

BOKA EN SYNUNDERSÖKNING


Boka en tid för synundersökning och träffa en av Synoptiks legitimerade optiker för att få den hjälp du behöver.