Terminalglasögon

 

Med åren behöver de flesta personer oavsett yrkeskategori arbetsglasögon då ögonlinsens elasticitet och förmåga att forma sig avtar. Därför är de flesta användare av bildskärmsglasögon över 40 år.

Bildskärmsglasögon, även kallade terminalglasögon, skiljer sig från privata glasögon genom annorlunda styrka och/eller konstruktionen i glaset. Styrkan i bildskärmsglasen är tillpassad efter de personliga arbetsavstånden och är nödvändig där privata glasögon inte ger komfortabelt seende och rätt ergonomi vid arbetet.

När ögat blir överansträngt
Ögat ändrar riktning upp till 50.000 gånger under en vanlig arbetsdag framför bildskärmen. Blicken går från skärm till korrektur och från skrivbordet ut i rummet. Under dessa förutsättningar kan ögat lätt överansträngas, vilket kan leda till besvär som huvudvärk, gruskänsla och koncentrationssvårigheter.

Glasögon för bildskärmsarbete tillpassas efter personliga behov och är en förutsättning för god syn på jobbet.

 

Tips för arbete framför bildskärm

  • Din skärm bör placeras på 60-80 cm avstånd.
  • Den översta textraden du använder skall vara placerad i skulderhöjd eller motsvarande 15-20 cm under ögonhöjd.
  • Sitt med sidan till fönstret och ett par meter in i rummet så slipper du störande reflexer i bildskärmen.
  • Allmänbelysningen skall vara rätt placerad och helst uppåtriktad så att den inte ger reflexer i bildskärmen eller på arbetsmaterialet. Arbetsplatsbelysningen bör gå att rikta och ha reglerbar ljusstyrka.
  • Det bör inte vara för stor skillnad i ljussättning mellan din arbetsplats och det övriga ljuset i rummet då detta gör att ögat får svårare att anpassa sig till rätt ljusnivå.
  • Bildskärmen ska vara optimalt inställd för att erhålla bästa bildkvalitet och läsbarhet.
  • Med höj- och sänkbart bord och stol har du möjlighet till en varierande och bra arbetsställning.