7 vanliga tecken på synnedsättning hos barn

.

Skolan har startar och i samband med det kan det vara en god idé att passa på att kontrollera ditt barns syn. Därför erbjuder vi just nu alla barn och unga mellan 8-19 år gratis synundersökning (värde 198kr) i alla våra butiker tom 30/9 2021. Erbjudandet gäller vid köp av glasögon

BOKA TID

Antalet barn som har någon form av synfel ökar drastiskt i världen till följd av bland annat den ökade konsumtionen av skärmtid. Våra ögon är gjorda för att titta på många olika avstånd och blickriktningar och inte vara låsta på nära håll som det blir med mobiler och plattor. Kroppen och synen behöver utvecklas i det tredimensionella rummet och inte fastna vid en tvådimensionell skärm. Ögonen behöver också dagsljus för att utvecklas normalt.

– Det är en oroande utveckling som vi ser. Många barn har någon form av synnedsättning utan att veta om det och det påverkar hur de presterar i skolan. Att så många föräldrar inte känner till de vanligaste tecknen på synfel hos sina barn är alarmerande säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Vanliga tecken på någon form av synnedsättning är att barnen får huvudvärk när de läser böcker eller tittar skärmar på nära håll. De kan kisa när de tittar på TV. Barn klagar oftast inte över detta utan löser det genom att undvika det som känns jobbigt, exempelvis skolarbete. När läsningen blir ett problem är ofta läs- och skrivsvårigheter det första man tänker på och ett synfel kan missas.

– Barn är duktiga på att anpassa sig till sin förmåga och de vet inte om de ser bra eller dåligt. Därför är det viktigt att föräldrar och personal som arbetar med barn känner till tecken på synnedsättning. Om vi kan öka kännedomen om de vanligaste tecknen har vi kommit väldigt långt. Det kommer att innebära att fler barn ser bättre och blir av med sina synproblem, vilket i sin tur kommer att leda till minskade problem med att exempelvis lära sig läsa och skriva, säger Stina Lönn. En synundersökning hos en optiker bör alltid göras innan en utredning av läs- och skrivsvårigheter. Optiker undersöker barn från och med 8 års ålder, vid tidigare ålder ska barnet remitteras från BVC eller skolhälsovården till ögonläkare.

 

7 vanliga tecken på synnedsättning är om ditt barn:

1. Kisar, lägger huvudet på sned, eller stänger ena ögat när de läser eller tittar på TV.
2. Håller föremål tätt intill ögonen för att se ordentligt eller sitter nära TV:n.
3. Visar ointresse eller oförmåga att koncentrera sig.
4. Klagar på huvudvärk.
5. Har svårigheter vid läsning. Barnet läser långsamt eller blandar ihop bokstäver som till exempel n och u, p och b, d och b.
6. Klagar på att texten blir dubbel eller hoppar.
7. Skelar.

 

 

En synundersökning hos en optiker bör alltid göras innan en utredning av läs- och skrivsvårigheter. Optiker undersöker barn från och med 8 års ålder, vid tidigare ålder ska barnet remitteras från BVC eller skolhälsovården till ögonläkare.

 

 

 LÄS MER OM BARNGLAS HÄR