Synbesiktningen - Syntest för bilförare - Synoptik
Sök
 
Glasögon Linser Solglasögon ögonhälsa Erbjudanden
Företag Hitta din butik
Boka tid
 

Synbesiktningen - Sveriges största syntest


Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil. Samtidigt vill vi fånga upp bilister som ser suddigt - och det är det tyvärr många som gör. Under sju år har totalt 19 000 syntester genomförts, och resultatet har visat att omkring 18 procent av förarna har en syn som är direkt trafikfarlig med oskärpa redan från en till två meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarna ökar som mest.


Synbesiktningen visar att var sjätte bilist är en trafikfara

I november 2015 genomfördes den sjunde Synbesiktningen där 1 896 bilister svarade på frågor om syn och bilkörning. 9 av 10 ansåg att de har tillräckligt bra syn för att köra bil.

När 1 004 av bilisterna gjorde ett syntest i en syndator visade det sig att 18 procent, var sjätte bilist, hade så stora skillnader mellan sin verkliga synskärpa (med eller utan glasögon) och den de borde ha att de utgör en direkt trafikfara. 11 procent, var tionde bilist, hade en så dålig synskärpa att de inte bara utgör en trafikfara – de skulle inte ens klara dagens krav för att få körkortstillstånd.

Båda grupperna har en så nedsatt synskärpa att de börjar se oskarpt på en till två meter.


Undersökningen visar att nio av tio bilister vill att Sverige inför synundersökningar i samband med körkortsförnyelsen. Sju av tio tycker att bilister ska undersöka synen vart tredje år eller oftare, något som också Synoptik och Optikbranschen rekommenderar. I Sverige gör man idag bara synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd, efter det görs inga kontroller. I de flesta EU-länder är det krav på återkommande synundersökningar för bilister. I våra grannländer Finland och Norge genomförs till exempel synundersökningar på bilister över 70 respektive 75 år. 

Läs mer på www.synbesiktningen.seSynoptik Sweden AB  |  Jan Stenbecks Torg 17  |  164 40 Kista  |  ORG.NR 556607-7904